Кламер БГ - Новини: И днес сред изследваните за коронавирус проби няма положителни

И днес сред изследваните за коронавирус проби няма положителни

България

|
Съб, 29 Фев 2020г. 18:42ч.
И днес сред изследваните за коронавирус проби няма положителни

И в събота изследваните за коронавирус проби на пациенти са отрицателни, съобщи в събота следобяд началникът на Военномедицинска академия и председател на щаба срещу разпространението на болеста ген. Венцислав Мутафчийски. Във ВМА за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 19 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести - 3 проби от Хасково, Благоевград, Инфекциозна болница-София. Всички резултати са отрицателни. По-късно тази вечер се очаква да бъде готов резултатът от още една проба.

Мутафчийски каза, че контролът по сухоземната ни граница, особено на ГКПП-Калотина е изключително ефективен. За последните 24 часа оттам, благодарение на термометрирането на пътнико-потока, са отделени и настанени във ВМА четирима души.

Всички те са свързани по някакъв начин с пътуване в Италия – двама са международни шофьори, единият е шофьор на автовоз и един пътник от автобус, поясни още той.

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че двамата международни шофьори са били с температура и са транспортирани от сръбските санитарни власти до граничния ни пункт. Оттам отново със санитарен транспорт са приведени и хоспитализирани във ВМА.

Отново чрез международния обмен, по съществуващата система на Европейския съюз за ранно предупреждение, страната ни е получила информация и за други двама наши сънародници, които вероятно са били контактни (по време на полет Милано-Мюнхен) на един от първите доказани случаи на COVID-19 в Северна Италия.

“До дни ще бъдат монтирани термокамерите на големите гранични контролно-пропускателни пунктове. Дотогава термометрирането се извършва с мобилните термометри“,

заяви още доц. Кунчев. По думите му, вече са направени първите тестове за въвеждане в експлоатация на термокамерите по сухопътните ни граници, но трябва да сме наясно, че на места граничните пунктове разполагат с до 10 трасета, чието обработване с безконтактни термометри е в пъти по-лесно и бързо отколкото преминаването на целия пътникопоток през нарочна термокамера.

Във връзка с повишаването броя на случаите на COVID-19 в Иран външното ни министерство препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в Иран, а в случай на неотложни такива – да се регистрират в българското посолство в Техеран, за да бъде установен, при необходимост, контакт с тях.

mediapool.bg