Кламер БГ - Новини: Няма истинска съдебна реформа без промяна в конституцията

Няма истинска съдебна реформа без промяна в конституцията

България

|
Четв, 05 Дек 2019г. 17:12ч.
Няма истинска съдебна реформа без промяна в конституцията

Само с промяна в конституцията България може да отговори на международните очаквания за същинска реформа на прокуратурата. Тази позиция защитават правният експерт Иванка Иванова и Инициатива "Правосъдие за всеки".

Според Иванова без конституционна реформа няма как да се прекрати европейското наблюдение върху България от страна на Европейската комисия.

"Ние сме в ситуация, в която вече бившата Европейска комисия предприе стъпки за вдигане на Механизма за проверка и сътрудничество, но каза, че преди това ще иска становището на Европейския парламент и на Съвета по тези въпроси. В Съвета на ЕС България ще се натъкне на остра съпротива от отделни държави членки. Според мен, без да бъдат предприети радикални стъпки, а това означава и конституционна реформа за функциите и мястото на прокуратурата, нито ще може да се отговори на решението "Колеви срещу България", нито България ще може да очаква вдигане на механизма", каза Иванова, която е ръководител на правната програма на "Отворено общество", в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТV+ и TV1.

Европейският съд по правата на човека прие по делото "Колеви срещу България", че българският главен прокурор е на практика недосегаем. Той има власт върху всички прокурори и няма как да бъде разследван ефективно, реши съдът през 2009 година. Вече десет години България не е изпълнила това решение, въпреки че Венецианската комисия на два пъти излиза с подобни заключения.

Очаква се в петък комисията да обяви тази си позиция за трети път.

"Фигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, може да се въведе само на конституционно ниво, а не със законопроект "в събота", както каза вчера премиерът Бойко Борисов", се казва в позицията гражданската Инициатива "Правосъдие за всеки".

Неправителствената организация от четири години настоява България да приеме румънския модел за борба с корупцията по върховете на властта с двама главни прокурори.

"Правосъдие за всеки" припомня, че още през 2015 г. са направено предложения да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание. Идеята е този прокурор да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор.

"Четири години по-късно г-н Борисов "прегръща" част от тези идеи, но това не е достатъчно", казва сдружението и също настоява за промени в конституцията.

"Правосъдие за всеки" иска главният прокурор да не може да се разпорежда пряко върху всички прокурор, да се въведе фигурата на независимия прокурор и да се намали парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 души. Инициативата предлага гражданските организации с експертиза за съдебната власт и професионалните съюзи на магистратите да могат да издигат кандидати за председатели на върховните съдилища и главен прокурор.

"Всичко друго е политическа мимикрия с опасни последици", се казва в позицията на организацията.

mediapool.bg