Кламер БГ - Новини: Няма да се наложи България да плаща за полигона "Ново село" вместо САЩ

Няма да се наложи България да плаща за полигона "Ново село" вместо САЩ

България

|
Пон, 09 Септ 2019г. 17:01ч.
Няма да се наложи България да плаща за полигона "Ново село" вместо САЩ

България няма да инвестира вместо САЩ средства за строителството на склад за муниции на полигона "Ново село", който се използва съвместно от двете държави, съобщиха за Mediapool от военното министерство.

Очакванията са, че американците сами ще завършат проекта, въпреки че президентът Доналд Тръмп отклони инвестиции в стотици проекти по целия свят заради строителството на стената по границата с Мексико.

Перото за България е незначително на общия фон - 5.2 млн. долара, с които трябва да се построи склад.

Миналата седмица министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че очаква партньорите в НАТО да подкрепят проектите и да компенсират открилия се недостиг на средства.

От МО обясниха обаче, че проектът се движи от американците и вече е в ход, като очакванията са да бъде завършен без да се налага България да поема допълнителни финансови ангажименти.

Строителството на стената по границата с Мексико е едно от основните предизборни обещания на Тръмп, но все още няма яснота как точно ще бъде изпълнено.

За да го реализира, Тръмп пренасочи към него милиарди долари от други проекти. Пентагонът бе принудена да се откаже от 127 обекта на обща стойност 3.6 млрд. долара, за да се осигурят средства за 175 мили от оградата.

Сред тях са около 770 милиона долара, планирани за строителни проекти в Европа, които са предназначени да помогнат на американските съюзници да се защитят по-добре в случай на атака от страна на Русия, отбелязва вестник "Вашингтон пост".

САЩ и България ползват съвместно на българска територия три бази - полигона в Ново село и военновъздушните бази ”Граф Игнатиево” и ”Безмер”.

По-рано тази година излезе информация, че Тръмп иска съюзниците да плащат повече за американските военни бази на тяхна територия.

Т.нар. български патриоти обаче периодично повдигат въпроса, че САЩ трябва да плащат на България за тях.

mediapool.bg