Кламер БГ - Новини: "Няма да го дадем": Ботевград на протест в защита на кмета си

"Няма да го дадем": Ботевград на протест в защита на кмета си

България

|
Нед, 26 Ян 2020г. 18:21ч.
"Няма да го дадем": Ботевград на протест в защита на кмета си

Жителите на Ботевград излязоха в неделя на протест в подкрепа на кмета си Иван Гавалюгов, след решението на Административния съд за отнемане на правомощията му заради конфликт на интереси. Демонстрацията започна със стихотворението "Борба" на Христо Ботев, веещи се трибагреници, зеленото знаме на Община Ботевград и плакати: "Гавалюгов, зад теб народът стои, гордо изправен се бори!"; "Долу ръцете от Ботевград"; "Ботевград избра Иван Гавалюгов", "Не искаме крадци в Ботевград"; "Честният кмет е Иван Гавалюгов".

"Няма да го дадем", заканиха се присъстващите.

Иван Гавалюгов беше обвинен в конфликт на интереси през 2015 г. по време на първия му мандат. Причината е, че като кмет той е прекратил четири административни производства срещу собствената си фирма, която е управлявал, преди да влезе в общината. Гавалюгов обжалва, делото беше решено окончателно миналата година, а в края на декември 2019 г. антикорупционната комисия поиска от Общинската избирателна комисия - Ботевград да прекрати правомощията на Гавалюгов. Избирателната комисия обаче не се съобрази с искането и решението й беше обжалвано от опоненти на избрания за втори мандат Гавалюгов.

Протестиращите смятат, че е в ход умишлена атака срещу кмета на града, защото той е неудобен за управляващите.

Хората недоволстваха срещу "режисираните" според тях действия за отстраняване на Гавалюгов и се заканиха да продължат с гражданско неподчинение.

От партия "Мир", която издигна Гавалюгов за кмет, обявиха преди няколко дни, че "ще предприемат всички законови мерки за да докажат, че срещу ботевградския кмет действа целенасочена атака, която цели да отстрани един от малкото кметове, дръзнал да се противопостави на управлението".

Председателят на партията Симеон Славчев изрази съмнение, че всички "сигнали" срещу Гавалюгов идват от приближени, действащи политици на бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. Гавалюгов влезе в конфликт със Златев, след като заяви, че язовир "Бебреш", снабдяващ Ботевград с вода, е източен от ВЕЦ на фамилия Златеви. Бившият шеф на "Лукойл" отговори в интервю за бТВ, че централата не работи и нарече Гавалюгов олигарх.

Протестиращите освен това настояха да бъде преустановена работата на частната ВЕЦ на язовир "Бебреш".

От инициативния комитет на протеста съобщиха пред събралите се ботевградчани, че са отправил покани към народните представители от Софийска област да присъстват на събитието, да чуят гласа на хората и да отговорят на техните въпроси. Нито един депутат обаче не дойде и хората изразиха своето възмущение с бурно освиркване.

"Докъде стигнахме след 30 години политически лъжи!? Ето докъде - до събирането на капачки за кувьози, а техните пари, знаете, си ги увеличават…

Къде са днес народните ни представители? Защо не са тук? Това Народно събрание, което е в София, изобщо не е народно, разберете го това! То е на тези, които ги няма днес тук, на тези, които стоят в сянка и които дърпат конците. Защо ние днес сме тук – да подкрепим този млад човек, който ни даде надежда", заяви един от ораторите, цитиран от сайта Botevgrad.com.

По време на протеста стана ясно, че членовете на Общинската избирателна комисия били предупредени, че ако не изпълнят указанията на съда за отстраняване на кмета Иван Гавалюгов, ги грози затвор, допълва изданието.

"Искаме да оставим града да се ръководи от този човек, който от 30 години е най-възпитан интелигентен и можещ кмет и честен. Ние сме го избрали, ние си го искаме", заяви Веселин Костов пред БНТ. .

"Искаме държавата да си спази обещанията. Визирам МРРБ, където бяха поели ангажимент да помогнат с финансирането на смяната на водния пръстен в Ботевград, на неговата модернизация. Да си преведат сумата, която са обещали", каза Димитър Христов, организатор на протеста.

"Aз съм 50 години рибар. Разрешиха построяването на този ВЕЦ на семейство Златеви и тук общината получи доколкото знам само уведомлението, че има разрешение. От тогава водата се източва", твърди Цеца Христова.

Към протестиращите се присъедини и кметът Иван Гавалюгов. Той увери, че ще продължи да работи по същия начин и благодари за подкрепата, а протестиращите се заканиха с гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути.

"Конфронтацията е, защото аз съм избран за кмет, за да защитавам обществения интерес и когато този интерес е силно засегнат от частния интерес, един кмет е ясно каква позиция трябва да вземе", каза Иван Гавалюгов пред протестиращите.

Те заявиха, че ще блокират и магистрала "Хемус". Възможни са и протести в София.

mediapool.bg