Кламер БГ - Новини: Новият шеф на ЕК на среща с Бойко Борисов в София

Новият шеф на ЕК на среща с Бойко Борисов в София

България

|
Ср, 28 Авг 2019г. 17:36ч.
Новият шеф на ЕК на среща с Бойко Борисов в София

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще бъде на посещение в България. Двамата ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика, съобщи правителствената пресслужба.

Посещението, което ще се състои на 29 август, четвъртък, е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди да представи пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент.

По план новата ЕК трябва да започне работа от 1 ноември.

Българската номинация за еврокомисар е на Мария Габриел, чийто досегашен ресор в ЕК беше "Цифрова икономика и цифрово общество".

Преди няколко дни брюкселското здание "Политико" съобщи, позовавайки се на официални български източници, че София иска ресор "Земеделие", но премиерът Бойко Борисов нарече това "измишльотина". Той съобщи, че желанието на страната ни е "Киберсигурност".

"Това, което искаме, са модерните ресори – киберсигурност, управление на IT технологии, това сме го заявили в мое лице преди месец и половина. За какво ни е ресор "Земеделие"? Там парите са ясно и точно разпределени за всички държави. Какво ще направи (Габриел) в ресор "Земеделие"? Някой пуска тези слухове, за да излезе, че, едва ли не, не са ни го дали", коментира гневно Борисов на 23 август.

Той разясни, че желае "ресора, който е сега, плюс разширение" .

Впоследствие бе съобщено, че Фон дер Лайен е предложила портфолиото "Земеделие" на Полша.

Заявката на България да отговоря за киберсигурността на целия Европейски съюз е подадена почти по същото време, когато се случи най-мащабното изтичане на лични данни от българска институция – Националната агенция по приходите, която бе хакната и бяха източени личните данни на над 5 млн. българи.

mediapool.bg