Кламер БГ - Новини: Една пета от носителите на Covid-19 у нас имат симптоми, 5% стигат до болница

Една пета от носителите на Covid-19 у нас имат симптоми, 5% стигат до болница

България

|
Четв, 01 Окт 2020г. 12:51ч.
Една пета от носителите на Covid-19 у нас имат симптоми, 5% стигат до болница

Към момента България е на 8-о място по смъртност и на 25-о място по заболеваемост от коронавирус в Европа. Само една пета от всички носители на заразата у нас имат някакви симптоми, като от тях едва 5 на сто стигат до лечение в болница. Най-голямото предизвикателство остава недостигът на медицински персонал, но здравната ни система е стабилна. Това стана ясно от подновените брифинги на Националния оперативен щаб по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

През последните седмици се отчита ръст на броя на заболелите от коронавирус, каквато е общата тенденция в Европа, но ситуацията не е лоша, отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население. Затова и няма особена тревога, каза здравният министър.

"Шансът да се запазим здрави до откриването на ваксина, е да носим маски", каза председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и че са задължителни в затворени помещения.

Здравният министър отбеляза, че е важно да изградим навици, за да се предпазим от Covid-19. "Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне. Затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусна инфекция и да си изградим навиците - носене на маски в закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, правилата за социална и физическа дистанция", каза проф. Ангелов.

За последната седмица броят на новозаразените е два пъти повече от излекувани

За последната седмица броят на новозаразените с коронавирус у нас е два пъти повече от излекуваните, сочат данните на щаба.

За периода 24-30 септември общият брой на заразените с Covid-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са два пъти по-малко - 767. През този период 111 души са били настанени в болница, като 14 от тях са в интензивни отделения, каза проф. Костадин Ангелов.

За последното денонощие има 286 нови случаи на положителни проби за коронавирус от направени 4934 PCR теста. Това е около 5.8 на сто от общия брой изследвани.

Под карантина са 7767 души. В болници се лекуват общо 837 пациенти, от тях 44 са в интензивни отделения. Починали са 12 души пред последните 24 часа, а 145 са се възстановили от болестта.

Разпределение на новите случаи по области е: Благоевград - 34, Бургас - 19, Варна - 6, Велико Търново - 2, Враца - 5, Габрово - 17, Добрич - 5, Кърджали - 13, Кюстендил - 5, Монтана - 12, Пазарджик - 9, Пловдив - 24, Разград - 2, Силистра - 9, Сливен - 7, Смолян - 4, София-област - 1, София-град - 57, Стара Загора - 20, Търговище - 7, Хасково - 6, Шумен - 11, Ямбол – 11.

До момента общо 20 833 са регистрираните случаи на коронавирус в България.

Най-големият проблем е недостигът на медици

Най-големият проблем пред страната ни остава недостатъчният брой медицински персонал, тяхната умора и фактът, че ежедневно нараства делът на заразените специалисти, посочи министърът на здравеопазването.

"Към настоящия момент за страната са определени 8415 болнични легла за пациенти с Covid-19, от които 7307 за такива в неусложнено състояние. Към 30 септември е запълнен 10.5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложено състояние и 4% от леглата за пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение", каза проф. Ангелов.

Броят на активните случаи на медици към 30 септември е 227, от които 36 се лекуват в лечебни заведения, а двама са в интензивно отделение.

Личните предпазни средства за нуждите на медицинския персонал на национално ниво са налични за повече от три месеца напред.

Наличен е и медикаментът "ремдесивир", използван в лечението на вируса. Заявките за октомври са направени и ще бъдат осигурени своевременно, каза здравният министър.

117 заразени ученици с Covid-19

засега

По отношение на учебната година в периода от 24 до 30 септември в детски градини заразените са 12 деца и 117 ученици.

Заболелите учители в детски градини са 14, а учителите в училища са 72-ма.

От непедагогическия персонал в детски градини са установени 49 случая, а в училищата – 20.

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население и затова и няма особена тревога, посочи министър Ангелов.

Над 33 милиона са заболелите от Covid-19 по света

В световен мащаб заболелите от коронавирус вече са над 33 милиона, показват данните на института "Джонс Хопкинс". Смъртните случаи надхвърлят 1 милион души.

В Европейския съюз сме на 25-то място по заболеваемост и на 8-о по смъртност, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

С най-висока заболеваемост е Малта, следвана от Испания, Румъния, Чехия.

На Балканите с най-много регистрирани положителни случаи е Черна гора, следвана от Босна и Херцеговина и Северна Македония.

От 10-те страни на Балканите по-добра от България е единствено ситуацията в Турция и Сърбия по отношение на заболеваемостта от коронавирус, отбеляза доц. Кунчев.

mediapool.bg