Кламер БГ - Новини: Четири класа в столично училище са под карантина заради учител с Covid-19

Четири класа в столично училище са под карантина заради учител с Covid-19

България

|
Съб, 19 Септ 2020г. 16:23ч.
Четири класа в столично училище са под карантина заради учител с Covid-19

Четири паралелки от столичното 107 основно училище "Хан Крум" ще бъдат поставени под 14-дневна карантина заради заразен с Covid-19 учител. Това съобщи директорът на учебното заведение Данко Калапиш.

По думите му, преподавателят е без симптоми, но е провеждал учебни занятия през последните 48 часа с учениците от четири класа - 5"В", 6Б", 6"Г" и 7"А" .

"Затова, считано от днес 19.09.2020 година, паралелката на Вашите деца се карантинира за 14 дни. Действията се съгласуват със Столичната РЗИ и епидемиолозите и не зависят от нас! Към момента, съгласно разпореждания на СРЗИ, не се правят тестове на учениците, но ако се забележи сиптоматика се звъни на личен лекар на децата и той/тя решава какво да прави и как да действа", написа Калапиш в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

По думите на директора, присъственият учебен процес ще се възстанови на 2 октомври при спазване на всички мерки.

Докато децата са под карантина, заниманията ще протичат дистанционно.

"Списъци на всички ученици с актуален адрес са изпратени към СРЗИ и учениците са подадени към Националната система за Covid-19. Родителите не са под карантина, а само учениците! Моля да бъда извинен за причиненото неудобство и създадените притеснения", завършва Данко Калапиш.

Това е поредният случай на поставени под карантина ученици. До момента класове в София, Русе и Бургас бяха карантинирани заради заразени учители или ученици.

Касата ще плаща тестовете на учениците под карантина

При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща за тестовете на децата от дадения клас, но това решение ще се взима от Регионалните здравни каси. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев пред радио "Дарик".

Според него в училищата ситуацията е нормална, учебната система е подготвена.

"Мисля, че в училищата организацията е нормално структурирана. Малко повече се експонира на отделни места, поради личностните действия и решения на място. Като цяло училищната система е подготвена за тези срещи", коментира проф.Салчев.

До 3000 теста на ден заплаща здравната каса на цена по 60 лева, докато лабораториите взимат по около 120 лева на свободен прием, стана ясно от думите му.

Този капацитет обаче не се изпълнява, тоест не се правят толкова много тестова, които да плаща Здравната каса. Заради коронавируса не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, посочи той.

По данни на НЗОК и информационната системата са хоспитализирани над 5200 човека от началото на пандемията от коронавирус, а към момента 728 са в лечебни заведения, от които 34 са интензивни отделения.

Капацитетът на болниците е около 2800 места в интензивни отделения, които могат да се ползват за лекуване на тежки случаи на болестта, показва справката представена от проф. Салчев.

От 1200 до 1700 лева струва лечение на пациент с коронавирус в болница. Най-много се плаща за онкологични заболявания, за операции, хирургия, ортопедия, допълни проф. Салчев.

"Когато имаш неизвестен страх с много фактори, човек се подготвя за много по-страшни неща. Смятам, че в началото тръгнахме с нормални мерки, някои от които се задържаха повече", каза още шефът на НЗОК.

Covid-19 трябва да се управлява като епидемия, от какъвто и да е вид, каза проф. Салчен. Той призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.

Четирима починали за последното денонощие

Новите случаи на коронавирус у нас са 189 при направени 6042 PCRтеста през последното денонощие, което е 3.1% положителни проби. Това показват данните в Националната информационна система.

Така от началото на пандемията броят на заразени с Covid-19 достигна 18 733.

Излекуваните през последните 24 часа са 119, с което общият им брой от началото на епидемията достига 13 510.

Четирима са починали през изминалото денонощие , а общият брой на жертвите на пандемията у нас достига 753-ма.

Активните случаи на заразени с коронавирус са 4470. От тях 728 се лекуват в болница, като 34 се намират в интензивни отделения.

Големите градове водят при новорегистрираните случаиза изминалото денонощие. Най-много инфекстирани са установени в София - 40, следва Благоевград с 29, а на трето място е Пловдив с 20. Новите случаи в Стара Загора са 16, а във Варна - 14.

mediapool.bg