Кламер БГ - Новини: Новите пенсионери имат 6 месеца да сменят формулата за пенсията си

Новите пенсионери имат 6 месеца да сменят формулата за пенсията си

България

|
Пет, 19 Апр 2019г. 10:41ч.
Новите пенсионери имат 6 месеца да сменят формулата за пенсията си

До началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право на избор по коя формула да се изчислява пенсията им. Тези, които вече са подали документи, имат шест месеца да променят решението си за формулата, декларирайки това пред Националния осигурителен институт. Това реши Народното събрание, приемайки окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

В сила са две формули. Старата дава право на кандидат-пенсионерите да избират дали пенсията им да бъде изчислявана по новата формула, включваща само стажа след 2000 година или по стария ред, който включва и трите най-добри години преди 1997 година и тези в периода 1997 -1999 година.

Хората, които вече са подали документи за пенсия или са с отпуснати пенсии по новия ред пък, имат шест месеца да поискат преизчисляване по старата формула, ако смятат, че са ощетени. Поправките бяха приети с консенсус, като за тях гласуваха 102-ма депутати.

“Предложението, което правим с колегите и законопроектът, който е предложен на вашето внимание, на практика тушира напрежението, което беше създадено след Нова година във връзка с новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, при който начин влизаха единствено и само годините след 1 януари 2001 г. до датата на пенсиониране. Така че, на практика никой няма да бъде ощетен“, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС).

Той допълни, че всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размерът на пенсията.

mediapool.bg