Кламер БГ - Новини: Нови пожари в Хасковско, избухналите преди дни са под контрол

Нови пожари в Хасковско, избухналите преди дни са под контрол

България

|
Вт, 11 Авг 2020г. 13:22ч.
Нови пожари в Хасковско, избухналите преди дни са под контрол

Нови пожари избухнаха в Хасковска област в понеделник, на двете големи стихии в общините Свиленград и Тополовград са овладени, но не и потушени.

Сухи треви и широколистна гора горят в труднодостъпна местност между селата Георги Добрево и Оряхово в община Любимец, съобщиха от областната администрация.

Пламъците са обхванали площ от 500 декара. На мястото са пет противопожарни екипа. Засега няма застрашени населени места.

Стопански постройки горят в свиленградския квартал "Гебран". Пожарът е възникнал от сметището в квартала.

Пожар се е разпрострял и върху 50 декара сухи треви край село Добрич в община Димитровград. Изпратените на място три екипа от огнеборци са локализирали пламъците.

Избухналите преди дни големи пожари в общините Свиленград и Тополовград, обхванали обширни площи, вече са под контрол, съобщи в село Студена главен комисар Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Работи се по овладяването на фронта на пожара между селата Маточина и Варник, които са на километър от турската граница.

В неделната нощ огънят е бил спрян на метри от село Маточина и на половин километър от турската граница. Изгорели са борова гора, лозя и земеделски площи. От село Варник и от село Маточина са изведени възрастни хора, а другите са останали да пазят къщите и животните си.

Другият голям пожар - до село Присъдец, също е овладян. Засегнатата площ в двата пожара в Тополовград и Свиленград е около 100 000 декара.

Все още има огнища, които горят близо до турската граница, но са под контрол.

Районът бе посетен от премиера Бойко Борисов, на когото бе показан димът от огньовете.

"От три страни пожарът е ограничен! Не е допуснат до населените места! Нямаме пострадали, нямаме загинали хора, нямаме нанесени тежки материални щети на селата. Последното направление - между Маточина и село Варник - пожарът се разпространява в югозападна посока, тоест в посока границата. Колегите от Турция са предупредени", каза комисар Николов.

На място остават 20 екипа, които ще следят обстановката и ще реагират, ако възникнат нови огнища.

Над 50 хиляди декара земеделски площи, треви и гори са изгорели до този момент в област Хасково, където все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград, каза Николов, цитиран от БНР.

Край Шумен огънят също е овладян. Там са изгорели там близо 800 дка борова и широколистна гора, спасени са хиляда декара горски площи. Няма засегнати обитаеми къщи през вчерашния ден в цялата страна.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.

Потушен еи

пожарът до крайграничното село Лесово, информираха от областната дирекция на полицията в Ямбол. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти. Все още не е ясна причината, една от версиите е, че огънят е тръгнал от неизгасена цигара, изхвърлена в района на граничен пункт Лесово.

От началото на годината до 7 август 2020 г. в горските територии на страната са регистрирани 300 пожара, при които са пострадали общо 16 600 дка. "Засегнати са широколистна и иглолистна дървесна растителност, треви, незалесени площи и мъртва горска постилка", съобщиха междувременно от Изпълнителната агенция по горите(ИАГ) съобщиха в понеделник.

mediapool.bg