Кламер БГ - Новини: Нови 220 табла на градския транспорт се слагат в София

Нови 220 табла на градския транспорт се слагат в София

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 15:10ч.
Нови 220 табла на градския транспорт се слагат в София

Нови 220 табла на част от спирките на градския транспорт трябва да бъдат монтирани по поръчка на Столичната община. За това ще бъдат платени около 1 млн. лева. Едно табло струва около 5000 лева, обясни зам.-кметтът по транспорта Евгени Крусев в петък.

Той провери как се монтира съоръжението на обновения преди година бул. "Дондуков". За демонстрацията бяха осигурени шестима работници, които да покажат как се слагат таблата.

Крусев обясни, че част от таблата ще заменят подобни съоръжения, които са монтирани преди години и вече са корозирали. Щели да се сложат табла и на спирки, на които такива въобще няма. На тях се изписва кога ще дойде следващият автобус, трамвай или тролей. Могат да се пускат и сервизни съобщения за промяна на маршрути на градския транспорт.

Съоръженията се доставят и монтират от консорциум "Проджект Новатроник София". В него влизат видинската фирма "СофтСкрипт" и сръбската "Новатроник". Сръбската компания достави и други 420 табла по договор от 2015 година. И вече поставените по силата на този контракт съоръжения, и новите 220 се плащат със средства от еврофондовете. С пари от бюджета на ЕС се планира и поставянето на камери по спирките на трамвай 5. Трасето му от "Княжево" до Съдебната палата ще се обновява с 40 млн. лева от ЕС. Предстои търгът за изпълнител да бъде обявен за трети път, след като предишните две поръчки се провалиха.

Последната процедура приключи, след като избраният за изпълнител консорциум, в който влиза и дружеството "Джи Пи Груп", се отказа от подписването на договор. Това стана след призив на премиера Бойко Борисов фирмата да бъде извадена от поръчки с европейско и държавно финансиране заради разследването на сайта "Биволъ", че компанията извършва злоупотреби с евросредства.

Междувременно проектът за подмяна на трамвайното трасе ще се преработва, след като общината реши да го ревизира. Причината за проверката беше, че е правен от инж. Румен Борисов, проектирал и подмяната на релсите по ул. "Граф Игнатиев". Заради промяна на проекта му той се отказа от него, а общината вече две седмици е в обяснителен режим за това защо е сменила параметри на ремонта в крачка и дали те не са по-лоши от първоначалните.

mediapool.bg