Кламер БГ - Новини: Новата формула е 10:4:4:3. Нинова вицепремиер с портфейл - държавните предприятия

Новата формула е 10:4:4:3. Нинова вицепремиер с портфейл - държавните предприятия

България

|
Пон, 06 Дек 2021г. 13:19ч.
Новата формула е 10:4:4:3. Нинова вицепремиер с портфейл - държавните предприятия

Кирил Петков, сн. БГНЕС

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права. Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10 за "Продължаваме промяната" (ПП), 4 за БСП, 4 за "Има такъв народ" (ИТН) и 3 за "Демократична България" (ДБ). Първоначално от БСП обявиха, че съотношението ще е 8:4:3:2, но още миналата седмица се разбра, че то е претърпяло промяна.

“Продължаваме промяната“ ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери - това са Асен Василев, който ще бъде и финансов министър, и Калина Константинова, която ще отговаря за административната реформа. Наименованието на това министерство още не е окончателно уточнено, съобщи БНР, като се позовава на свои източници.

За ПП са и министерствата на образованието и на външните работи, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната - за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.И още - транспорт, култура и здравеопазване. През почивните дни съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обявиха официално, че ще предложат на бъдещите си коалиционни партньори Рашков да остане и в редовния кабинет.

Министерство на икономиката се разделя на две - едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото - ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението име към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Преди дни участници в преговорите разказаха пред Mediapool за възможността Нинова да поеме държавните предприятия. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

За “Има такъв народ“ са определени министерствата на външните работи, на енергетиката, на спорта и на регионално развитие. За регионален министър участници в преговорите определят като фаворит е бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който беше кандидат за министър и в един от нереализираните кабинети на ИТН през лятото. Още миналата седмица се разбра, че формацията на Слави Трофонов ще има 4, а не първоначално предвидените 3 министерства. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер. За енергиен министър се спряга името на Александър Николов, който бе заместник на сегашния служебен министър Андрей Живков, но бе отстранен от Янев без мотиви, след като ИТН го предложи за министър в своя проектокабинет.

За “Демократична България“ (ДБ) са министерствата на правосъдието, на електронното управление и дигитализацията, и на екологията. До миналата седмица за ДБ бяха предвидени 2 министерства и се очакваше министерството на дигитализацията да иде при ПП и по-конкретно при Калина Константинова, която обаче сега се спряга за вицепремиер.

Министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент. Преди ден Кирил Петков посочи, че министрите сами ще си избират екипите, няма да има квоти за заместниците им.

mediapool.bg