Кламер БГ - Новини: Нова тв сваля от ефир кореспондента си в Брюксел

Нова тв сваля от ефир кореспондента си в Брюксел

България

|
Четв, 20 Фев 2020г. 16:57ч.
Нова тв сваля от ефир кореспондента си в Брюксел

Журналистката Антоанета Николова, която от години е кореспондент на Нова тв, е свалена от ефир и няма да отразява започващата в четвъртък среща на върха на ЕС за медията на братята Кирил и Георги Домусчиеви. От медията пък обявиха, че тя е журналист на свободна практика и следователно не е уволнена, но не посочиха дали ще придължат да работят с нея.

По-рано Eurаctiv съобщи, че Николова не е уведомена официално, но е научила, че сътрудничеството ѝ с медията е прекратено, а най-вероятната причина е присъствието й сред групата журналисти, отразявали двете посещения на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел.

Гешев бе в Брюксел веднъж в края на миналата година и още веднъж преди две седмици. И в двата случая българските журналисти не са били официално уведомени, но акредитираните представители на български медии го изненадаха. При посещението на главния прокурор в началото на февруари Гешев на няколко пъти бе питан от Атанас Чобанов от "Биволъ" за делото КТБ и депутата Делян Пеевски. Последваха отговори от типа "Знам, че обичате прокуратурата", "Как е времето в Москва" и "Аз съм видял този, за когото има доказателства".

Тогава главният прокурор получи неочаквана помощ от българския евродепутат Александър Йорданов, който нарече журналистите, сред които и Николова, "дребни провокаторчета".

От Eurаctiv посочват, че Николова става част от екипа им и все пак ще отрази срещата на върха, но като техен кореспондент.

"Много се радвам на това развитие. Всяко зло за добро", казва Николова.

Нова тв: Тя е на свободна практика и не е уволнена

По-късно от Нова тв излязоха с позиция по повод "разпространената фалшива информация за уволнение" на Николова. "Антоанета Николова не е уволнена от Нова Броудкастинг Груп. Като журналист на свободна практика ние работим с нея по стандартния начин – хонорар за всеки излъчен материал, като поредното плащане към фирмата на Антоанета Николова коректно и по график беше извършено тази седмица", посочват от медията. От позицията обаче не става ясно дали сътрудничеството с нея ката журналист на свободна практика ще продължи и занапред или е прекратено.

"Мениджмънтът на Нова Броудкастинг Груп категорично вярва, че работата на медиите ни с колеги на свободна практика не би трябвало да ограничава и спира възможностите за професионално развитие на ресорните ни журналисти. Искрено се надяваме на коректно отразяване на фактите и немултиплицирането на откровени лъжи", казват от Нова тв.

Какво става в Нова тв, след като премина в ръцете на Домусчиеви

От придобиването от Домусчиев телевизията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година. Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания.

Наскоро с телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск.

Как Канал 3 "превзе" Нова тв

След смяната на собствеността, в "Нова тв" се прехвърлят все повече кадри на свързваната с медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски "Канал 3". През декември шеф в националната медия стана бившата собственичка и дългогодишен шеф на "Канал 3" Ива Стоянова, а в началото на февруари тя стана и управител на Нова тв .

Преди това пък от "Канал 3" в Нова тв се върна и Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист в телевизията на Домусчиеви. Други репортери на "Канал 3" също започнаха да работят за Нова тв.

През май 2019 г. за директор на "Новини и актуални предавания" в "Нова тв" бе назначена Миляна Велева, която дотогава заемаше същия пост в телевизия "Канал 3", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Почти веднага след появата на Велева в Нова тв от телевизията си тръгна Виктория Бехар, мениджър на новините, след като на планьорка попитала Велева за връзката ѝ с Пеевски.

mediapool.bg