Кламер БГ - Новини: Нов опит за изслушване на Борисов в парламента за коронавируса

Нов опит за изслушване на Борисов в парламента за коронавируса

България

|
Четв, 23 Апр 2020г. 12:37ч.
Нов опит за изслушване на Борисов в парламента за коронавируса

Отново е насрочено заседание на парламента, чиято единствена точка отново е изслушване на премира Бойко Борисов "актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки". Искането е на БСП и идва, след като тази седмица ГЕРБ бойкотира заседанието и така спаси министър-председателя от въпросите на опозицията.

Новото заседание е насрочено за 28 април от председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ, която обаче няма как да пренебрегне искането на социалистите, защото то е подписано от необходимия брой депутати, за да не може да откаже. И тази седмица социалистите бяха събрали нужния брой подписи, но ГЕРБ, с помощта на "Обединени патриоти", успя да провали заседанието. Обяснението - управляващите не искали да стават "съучастници на една политическа партия и нейната лидерка да използват парламента за личен пиар". Освен това не било добре "да направим огнище на заразата в парламента". Този мотив обаче бе представен, след като депутатите от цялата страна се събраха в сградата на Народното събрание за заседание, което бе провалено.

В момента парламента работи в извънреден режим - няма редовни пленарни заседания, а само извънредни, парламентарният контрол на живо е отменен и заменен с писмен. Именно контролът над премиер и министри първоначално предизвика недоволството на опозицията, с което се стигна и до настояването за изслушване на Борисов.

Миналата седмица депутати от БСП се оплакаха, че част от въпросите им въобще не се публикуват на сайта на парламента, а министрите се бавели с отговорите повече от допустимото по правилник. Затова и поискаха да бъде възстановен петъчният парламентарен контрол, но мнозинството отхвърли идеята.

И без извънредно положение Борисов рядко се явява в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси. За последно премиерът се яви на парламентарен контрол през февруари, а преди това - през октомври миналата година.

mediapool.bg