Кламер БГ - Новини: Нинова също отрече договорка с ДПС за управлението на страната

Нинова също отрече договорка с ДПС за управлението на страната

България

|
Ср, 08 Юли 2020г. 13:13ч.
Нинова също отрече договорка с ДПС за управлението на страната

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече БСП да е участвала в тайни договорки за бъдещо управление на страната, в което ДПС да има по-сериозна роля.

Думите на Нинова идват ден, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се опита да акостира с лодка край морските сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но охранители ги изгониха от плажната ивица, която е със статут на публична държавна собственост и би трябвало всеки да има достъп до нея.

Цялата ситуация се предаваше на живо във Фейсбук и по време на излъчването Иванов каза:

"Лидерите ще отрекат това нещо, но по моя информация тук идват и Корнелия Нинова, и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки. Една от тези сделки е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без това да е получило санкцията на избирателите. Ние сме тук, за да се съпротивляваме срещу това".

Още същия ден премиерът Бойко Борисов отрече, а в сряда същото направи и Нинова.

"Вчера един бивш министър от правителството на Борисов, т.е. участник в този модел на управление задава въпроси за тайни договорки между БСП и ДПС за управление на страната", каза тя в декларация от парламентарната трибуна.

Нинова добави, че по-рано управляващите са направили опит да внушат за връзки на БСП с бизнесмени. През юни от ГЕРБ заговориха за среща между Нинова, Валентин Златев и Васил Божков. Още тогава лидерът на БСП и Златев отрекоха да е имало такъв разговор.

"Уважаеми скрити в сенките персони, и това няма да успеете. Най-малкото, защото не е вярно, но най-вече защото хората помнят ние отдавна сме казали истината за управлението днес и тя е цитат: "България се управлява от нова тройна коалиция . ГЕРБ, "Обединени патриоти" – ДПС", добави Нинова.

Още временни комисии и пак вот на недоверие

Тя добави, че следващата седмица от БСП ще внесат лансирания вот на недоверие срещу правителството заради корупцията. Първоначално трябваше да е подписка в цялата страна, но социалистите бламираха Нинова и така се стигна до инициативата за поредния вот на недоверие в пленарната зала, за който самите депутати от БСП знаят, че няма да успее.

Освен това БСП ще внася и още предложения за временни комисии. Една да провери купуването на акции от Първа инвестиционна банка от държавата, а друга - да проучи фактите и обстоятелствата за несъбраните 700 млн. лв. от хазарт.

Миналия месец социалистите поискаха временна комисия, която да се занимае с изнесените от хазартния бос Васил Божков твърдения за корупция в сегашното правителство. ДПС обаче подкрепи предложението на ГЕРБ за временна парламентарна комисия, която да разследва прехода.

ГЕРБ: Водим ви с 15-20%, наистина ли искате избори сега

Нямаме никакви опасения нито от поредното вето на вашия президент, нито от поредния вот на недоверие, отговори на Нинова председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Няма да позволим България да заприлича на БСП с празна каса, воюващи лобита и липса на лидерство", добави тя.

"Водим ви с 15-20 %. Наистина ли искате сега да правите избори? Предсрочните избори изобщо не са във ваша полза", каза Дариткова.

"Мнозинството е стабилно, ще довърши мандата си"

По думите ѝ управляващото мнозинство е стабилно и правителството ще довърши своя мандат с реализация на заложените цели в интерес на българските граждани.

"Ние имаме своя програма, следваме я и смятаме, че отговорното политическо поведение изисква в момента на криза да бъдем обединени в ключовите приоритети, за да можем да решаваме проблемите на българските граждани, а не проблемите на своите партийни централи. Дневният ред на обществото е друг, не се опитвайте да го измествате с компромати и в партньорство с хора с повдигнати обвинения", каза още Дариткова.

Според нея поведението на Нинова е "изключително деструктивно": "Тя не може да накара своята парламентарна група да спазва противоепидемичните мерки в зала".

mediapool.bg