Кламер БГ - Новини: Нинова си постави цел двойно повече кметове на БСП

Нинова си постави цел двойно повече кметове на БСП

България

|
Вт, 03 Септ 2019г. 17:41ч.
Нинова си постави цел двойно повече кметове на БСП

Пленумът на БСП утвърди във вторник 161 кандидатури за кметове на общини и райони.

Сред тях има петима народни представители. Това са Николай Тишев за Бургас, ген. Кольо Милев за Сливен, Пенчо Милков е издигнат като кандидат за кмет в Русе, Станислав Владимиров – за Перник, а Тодор Байчев - за Карнобат.

Досегашните кметове на левицата, които партията определя като успешни, отново получиха подкрепа за следващ мандат.

Това са кметовете на Гоце Делчев - Владимир Москов, на Троян - Донка Михайлова, на Кресна -- Николай Георгиев, на Павликени - Емануил Манолов, на Асеновград - Емил Караиванов и др.

Ръководството на БСП потвърди и кандидатурата на Катя Георгиева за кмет на Ямбол, на Хасково - Коста Стоев, и на Стара Загора - проф. Иван Върляков.

Следващото заседание на Националния съвет, което ще продължи с утвърждаването на кандидат-кметове, ще се състои на 15 септември. Очаква се именно тогава БСП окончателно да вземе решението да застане зад Мая Манолова, която ще бъде издигната за кмет на София от инициативен комитет. Преди това тя трябва да бъде официално одобрена като предложение от столичната структура на партията, което ще стане на 11 септември.

БСП очаква да увеличи броя на кметовете си със 100%

"Оценихме като реална възможността да увеличим кметовете си със 100% и общинските съветници с 30%. Смятаме, че това е много реалистична възможност. На много от ключовите места ще се решават на балотаж", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пленума. Тези прогнози се основавали на социологически проучвания, обясни тя.

По думите ѝ социалистите ще излъчат "убедителна алтернатива" на сегашното управление по места.

"Нашият основен опонент - всички прогнози сочат, че няма да задържат досегашните си позиции. На някои места при тях текат процеси на разнобой, разцепление и издигане на паралелни кандидатури на отхвърлени кандидати", каза Нинова по адрес на ГЕРБ, но без да назовава партията на премиера Бойко Борисов.

Според нея "само от нас зависи дали при тези обстоятелства ще успеем".

"Това обаче изисква пълно единство, общи действия, единомислие и единодействие. Знаем си противоречията, споровете, знаем и амбициите. Моят призив е да ги оставим за месец май догодина. Реализацията на политиката ни минава през победа. Нека се обединим около тази цел", добави тя, визирайки вътрешнопартийните проблеми в БСП.

mediapool.bg