Кламер БГ - Новини: Нинова не се чувствала бламирана, проличало проГЕРБ крилото в БСП

Нинова не се чувствала бламирана, проличало проГЕРБ крилото в БСП

България

|
Пон, 15 Юни 2020г. 19:44ч.
Нинова не се чувствала бламирана, проличало проГЕРБ крилото в БСП

"Не се чувствам бламирана от ръководството на партията. Кой ще е бламиран и какво ще е ръководството на партията ще се реши на 12 септември, когато ще гласува цялата партия".

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова по повод пленума на БСП, на който тя беше бламирана няколко пъти и датата, на която ще се проведе прекият избор на лидер на левицата, беше изтеглена от 26 на 12 септември, както искаха от вътрешната опозиция. В събота не бе одобрено искането ѝ да се потвърди, че прекият избор на председател ще е на 26 септември. Политическият ѝ доклад не бе приет, отхвърлено бе и предложението ѝ БСП да започне "национален вот на недоверие" и за финал не бе приет и финансовия отчет за миналата година.

Напрежението в партията се изостря в навечерието на първия пряк избор на лидер на партията и на фона на възобновилия се спор в партията дали не е по-добре да управляват заедно с ГЕРБ.

"В последните 4 години, откакто аз съм председател, имаше две мнения в Националния съвет на партията за това как БСП да влезе във властта, как да управлява, с кого да управлява. Едното беше да бъдем категорична опозиция и да търсим алтернатива на модела на управление и аз подкрепям това мнение. Другата линия по различен начин изразявана – публично или скрито, беше да се търси начин за управление с ГЕРБ", каза тя.

По думите ѝ това сериозно си е проличало на провелия се в събота пленум. "Затова смятам, че беше важен този пленум. Не в заглавията кой, кого, какво, кворум, бройки... това е процедура. Важно е голямото в политиката, защото от това зависи не само БСП в следващите години, но и България накъде ще тръгне", обясни тя.

Този спор бил в Националния съвет, но Нинова била сигурна, че структурите не искат да сме патерица на ГЕРБ.

"Предложих доклад, в който се дава критична оценка на управлението на ГЕРБ и внасяне на вот на недоверие през септември. Постъпиха и предложения за протести, но и това беше отхвърлено", каза тя и добави, че бившият председател на партията Сергей Станишев е предложил да се направи кръгла маса с ГЕРБ.

Още преди заседанието се очакваше Нинова и вътрешната опозиция да премерят подкрепата си на този пленум, след като равновесието се бе променило - Нинова вече не можеше да разчита и на подкрепата на заместника си Кирил Добрев, който доскоро минаваше за част от нейния отбор. Сега обаче именно той се очертава като най-сериозния ѝ конкурент за председателския пост. На пленума Добрев отправи сериозни критики срещу Нинова и прочете "програмна реч" като кандидат за мястото ѝ.

Действията на вътрешната опозиция изглежда целяха да дадат знак в партията, че Нинова губи позиции в навечерието на вътрешните избори и срещу нея да се привлекат тези, които винаги са със силните на деня.

"БСП и Нинова вече имат различни посоки"

Ден след "програмната си реч", Добрев открито заяви, че ще се бори за председателския пост.

"Битката не е между мен, Корнелия, Краси, Валери и др. Битката на нас всички е за по-добра България. Готов съм да вляза в такова съревнование", каза той пред Нова тв в неделя.

Той обяви, че не можел да прости на Нинова, че "тя раздели партията на можещи и неможещи, на стари и млади, на бедни и богати".

По думите му БСП и лидера ѝ вече са тръгнали по различни пътища. "Вчера дадохме ясен знак. Няма как първо да изнесеш своята икономическа програма първо във Фейсбук и да кажеш след това, че е приета от Националния съвет. Този стил на управление намери своя логичен край. БСП е силна заради органите, които я управляват. Ние сме колективна партия. Колективното начало беше възстановено", каза той визирайки пленума, на който Нинова беше бламирана.

Изглежда обаче разделението между лагерите в партията става все по-сериозно и трудно преодолимо.

"В БСП има хора, които искат да са нахранена опозиция"

"Филмът в БСП е какво искат тези срещу Корнелия Нинова и какво иска тя и другите социалисти. Всички тези срещу Корнелия искат да са послушна и нахранена опозиция, а Нинова иска действителна промяна и в партията, и в държавата", каза преди ден Румен Овчаров, който е член на Националния съвет на БСП.

Той нападна вътрешната опозиция и открито заговори за връзките им с ГЕРБ.

"Станишев каза миналата седмица, че не било вярно, че тези, които са се обединили срещу Нинова, се договаряли с Бойко Борисов и се хранели от него и държавата. Няма как зад крехките раменца на Велислава Дърева да скриеш 100-те милиона, които е получил Георги Гергов или да скриеш 40-те фирми на Кирил Добрев, които се хранят от обществени поръчки на държавни и общински предприятия. Тук вече става ясно за какво е битката в БСП –да бъде или не истинска опозиция", каза още той.

Това обаче не бяха единствените атаки срещу основния конкурент на Нинова за председателския пост:

"И Жаблянов, и Красимир Янков са в опозиционна позиция от известно време насам. Единият след като престана да бъде заместник- председател, а другият след като беше изваден от Изпълнителното бюро. Докато Кирил Добрев до онзи ден беше с Нинова. И е малко странно - стоиш в бюрото, участваш в управлението на БСП и изведнъж се оказва, че си опозиция".

По думите му преди 4 години Добрев е обединявал опозицията срещу тогавашния председател Михаил Миков, после 3 години и половина е обединявал ръководството на партията срещу опозицията, а сега започва да обединява пак опозицията срещу ръководството. "Излиза, че единствената цел на тези действия е да се докопа колкото може по-близко до властта", каза още той.

mediapool.bg