Кламер БГ - Новини: Нинова в защита на Радев: Ако президентът беше послушен, щяхме ли да слушаме СРС-та?

Нинова в защита на Радев: Ако президентът беше послушен, щяхме ли да слушаме СРС-та?

България

|
Ср, 29 Ян 2020г. 11:44ч.
Нинова в защита на Радев: Ако президентът беше послушен, щяхме ли да слушаме СРС-та?

След като преди два дни главният прокурор Иван Гешев изпрати питане до Конституционния съд за тълкуване на имунитета на президента Румен Радев, а после прокуратурата разпространи и СРС с участието на държавния глава, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако той е бил "послушен", всичко това е нямало да се случи.

Тя се впусна да защитава Радев от пленарната зала.С нея на трибуната се качи и цялото ръководство на парламентарната група на социалистите.

"Това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи. Това е уж юридически акт с политическа цел: отстраняване на ярък политически опонент, без оглед на последиците", каза тя.

По думите на Нинова СРС-тата показвали, че Радев не е нарушил нито един закон.

"Уважаеми български граждани, как мислите, ако президентът беше един послушен, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир СРС вчера. Сигурно не", каза лидерът на БСП и добави, че огласяването на СРС-та е нарушение на закона.

Тя подчерта, че през последните години държавата влиза от криза в криза.

"В медицината това се казва - полиорганна недостатъчна. Когато органите на едно тяло спират да функционират, знаем какъв е изходът. Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. Със затваряне устата на смелите и инакомислещите", добави тя.

По думите й оказването на натиск започнало с опозицията, след това продължило с журналистите.

"Минахте през бизнеса, който също подложихте на натиск, страх, минахте през протестиращите. Първо ги разделяте и противопоставяте, след това ги снимахте и с актове за нарушение ги привиквахте през ден в полицията и стигнахте дотам да обгазявате свободно протестиращи българи срещу политиката на правителството. Не ви стигна това - насочихте и стигнахте до най-високото равнище в държавата - президента на държавата", добави Нинова.

Според нея в момента има институционална война. "Разграждат държавността с едничка цел - да останат на власт на всяка цена и без никакъв опонент", каза още тя.

mediapool.bg