Кламер БГ - Новини: Нинова: С твърденията за нов "Костинброд" Борисов оправдава загубата на евровота

Нинова: С твърденията за нов "Костинброд" Борисов оправдава загубата на евровота

България

|
Вт, 21 Май 2019г. 09:50ч.
Нинова: С твърденията за нов "Костинброд" Борисов оправдава загубата на евровота

Лидерът на левицата Корнелия Нинова отрече БСП да подготвя нова афера като "Костинброд". Думите ѝ са в отговор на изказванията на премиера Бойко Борисов, че "четвъртък или петък" срещу ГЕРБ се готви нов "Костинброд" "по учебника на КГБ".

Борисов управлява чрез всяване на страх. В този случай си търси оправдание за загуба, която им предстои. Не чета учебници на КГБ, ако Борисов ги чете това си е негов проблем, каза Нинова пред бТВ. Лидерът на БСП и водачът на евролистата на социалистите Елена Йончева участваха в сутрешния блок, където преди ден гости бяха Борисов и първият в листата на ГЕРБ - Мария Габриел.

По думите на Нинова управляващите се облагодетелстват от корупцията, която в ГЕРБ е закон и затова е ненаказуема. Тя каза още, че всеки опит за борба с корупцията се определял от управляващите като заплаха за националната сигурност. Даде пример със сигналите на Йончева за оградата по границата с Турция.

"При всеки опит да разкрием корупционна сделка те срещу нас вадят бухалка. Както преди години Борисов е работил с дървена бухалка, сега използва държавните институции", добави Йончева.

Нинова каза още, че вярва в прокуратурата, но настоява актовете на главния прокурор да подлежат на съдебен контрол. Това щяло да подобри работата на прокуратурата.

Къщата в Барселона

Миналата седмица от БСП призоваха прокуратурата да провери случая с къщата в Барселона. Става дума за случай, който е известен от години, а миналата година в специално създадена Фейсбук група "Да спрем разграбването на България" се появиха два клипа, изнасящи информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. Малко след това страницата беше изтрита.

Преди дни Елена Йончева обяви, че разполага с всички "всички необходими документи" по темата и е готова да ги предостави на главния прокурор, за да започне проверка.

В понеделник премиерът отговори, че къщата в Барселона не е негова.

"Борисов е прав като отрича собственост на къща в Барселона. Тя не се води нито на г-н Борисов, нито г-жа Борислава Йовчева. Ние искаме да бъде разследвана сметката на фирма „EMA BGS SL”. Това е фирма, регистрирана на мястото на къщата и чийто управител в началото е била г-жа Борислава Йовчева. Искаме да бъде разследван пътят на парите. – тези 1,7 млн. евро, които са постъпили в тази сметка. Тези средства са постъпили от офшорна фирма, кипърска – собственост на безработен кипърец", каза Йончева пред бТВ във вторник.

От БСП твърдят още, че бизнесът, който е имал Борисов преди да влезе в политиката, сега се ръководи от негови роднини. Той отхвърли и това твърдение. Родата му била сложна, не се бил виждал с братовчедите си от поне 30 години, а част от тях дори е бил.

Според Йончева обаче това не е така и един от братовчедите на Борисов има връзка с къщата в Барселона.

По думите ѝ представители на "EMA BGS SL" са Иван Създов, който е управител на тенис кортовете в Банкя, както и Радослав Иванов - братовчед на премиера.

"Не се интересуваме от личния живот на Бойко Борисов. Искаме от главния прокурор да провери тази офшорна сметка и какви пари са постъпили от Иван Създов. Също така, искаме да се поиска цялата информация от прокуратурата в Каталуня за тази сметка. С тази офшорна фирма е свързана друга офшорка чиито управители са ефективно осъдени за пране на пари и укриване на собственост", каза тя.

Йончева твърди, че именно Радослав Иванов е наследил целия бизнес на Борисов, включително и фирмата "Ипон". "Ние внасяме сигнал да бъдат разследвани тези имоти. Искаме да попитаме Радослав Иванов дали не е поставеното лице на Борисов за правене на бизнес", каза тя.

mediapool.bg