Кламер БГ - Новини: Нинова: Вътрешните атаки срещу мен са и заради ГЕРБ

Нинова: Вътрешните атаки срещу мен са и заради ГЕРБ

България

|
Пет, 05 Юни 2020г. 15:13ч.
Нинова: Вътрешните атаки срещу мен са и заради ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че не вижда разцепление на партията на фона на задълбочаващото се напрежение преди първия пряк избор на председател. Според нея за разцепление може да се говори само когато има напускащи членове, както в момента се случва в ГЕРБ.

"Напоследък чувам коментари, че БСП се разцепва. Разцепление означава една част от членовете да напуснат партията и да си направят друга – както беше между Станишев и Първанов. В парламентарната група разцепление означава една част да напусне и да оформи самостоятелна група. Има ли и най-малък симптом за това? Не съм чула за такова нещо, а познавам добре процесите и настроенията и в партията, и в парламента", каза Нинова пред партийната телевизия на социалистите БСТВ.

Тя призова говорещите за разцепление да използват "внимателно думите".

"В ГЕРБ има разцепление. Там членове напускат и декларират, че отиват в партията на Цветанов. Защо нито един журналист не пита дали в ГЕРБ има разцепление, а всички го търсят в БСП, където го няма", каза Нинова, въпреки че преди ден журналистка попита премиера за напусналите членове във Видин и за напрежението в Плевен, а той отговори с: "Госпожо златна, кой те накара да питаш тея глупости".

Корнелия Нинова обаче призна, че тя е мишена на "нестихващи атаки" в собствената си партия. По думите ѝ причините за това са две. Едната е, че от реформите в БСП, с които беше въведен лимит за това колко пъти всеки социалист може да е депутат, кмет и председател, някои хора се почувствали засегнати. Като втора причина тя посочва "оста БСП-ГЕРБ".

Иска ли някой в БСП коалиция с ГЕРБ?

Неофициално се говори, че в последно време в БСП се е възобновил отдавнашният спор дали не е по-добре да управляват заедно с ГЕРБ. Темата за отношенията между социалистите и управляващата партия се прояви и публично, след като през април лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов, чийто бизнес продължава да се радва на благоволението на властта и който винаги е поддържал добри отношения с нея, похвали управляващите за действията им срещу коронавируса. Това предизвика редица декларации и взаимни обвинения за това кой и дали помага на ГЕРБ.

Пред БСТВ Нинова също намекна, че някои социалисти са в добри отношения с партията на Борисов и явно искат да се коалират с нея.

"След парламентарните избори имаше предложение от ГЕРБ да получим постове и да управляваме заедно. Имаше и желаещи вътре в партията за голяма коалиция. Тогава не приех, не го приемам и сега. Почти 1 милион гласуваха за нас, защото обещахме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Не мога да си представя с ума и сърцето си, че в деня след изборите ще ги излъжем и ще се прегърнем, за да се уредим с постове. Това би било опасно и за България. Когато власт и опозиция се съберат, истинската опозиция става народът", каза тя.

Нинова говори и за прекия избор на председател, който трябваше да се проведе на 26 април, но бе отложен заради коронавируса и новата дата е 26 септември. Вътрешнопартийната опозиция няколко пъти се опита да върне старите правила, с които председател се избираше на конгрес. Според социалисти Нинова вероятно ще спечели вътрешнопартийния вот, защото макар част от първия ешелон в партията е настроен срещу нея, редовите членове я харесват. Включително и заради това, че им дава шанс да участват пряко в избора на лидера им.

Самата тя очевидно играе по тази струна и пред партийната телевизия нарече прекият избор "революционна промяна за партията, която членовете й отдавна чакат и искат":

"Няма нищо по-естествено от това да дадеш властта на хората, те да изберат. Съпротива срещу това решение има вече четири години. На две заседания на конгрес имаше опити да се отмени прекият избор. Но хората си го искат. Разбирам жестокия отпор на някои в БСП. Прекият избор от народа им отнема възможностите за договаряне на конгрес и лостове за влияние в частен интерес. За мен мнението на партита тежи много повече".

"Има опит прекият избор да се провали, това ще вкара партията в криза"

Според устава на БСП прекият избор се счита за легитимен, ако в него са участвали поне 50% от членовете на партията. От месеци неофициално се говори, че противници на Нинова обмислят да бойкотират избора, защото тогава ще трябва да се свика конгрес и ще може отново да се подвикне темата за връщане на старите правила за избор на председател.

Пред БСТВ Нинова призна, че рискът е, ако не се постигне 50 + 1 гласували и чува, че се работи в тази посока, като според нея провалът на прекия избор ще вкара партията във вътрешна криза на прага на парламентарните избори. "Затова се обръщам към всички членове: Бъдещето на БСП и на България сега е във вашите ръце. Това е тежка отговорност, но знам, че вие сте почтени хора и ще постъпите мъдро. Гласувайте за този, когото сметнете, че е най-достоен. Но на 26 септември бъдете активни", добави тя.

Според Нинова БСП не се управлява авторитарно

На въпрос относно обвиненията, че управлява БСП авторитарно и че я е превърнала в еднолична партия, Нинова отговори: "Тези мои другари, които твърдят това, опровергават сами себе си. Фактът, че всеки ходи в медии, изразява различно мнение, критикува ръководството, доказва демократичността при нас".

По думите ѝ това няма как да стане в една авторитарна партия и даде пример с партията на Борисов: "Вижте какво става в ГЕРБ – изразяваш различно мнение – изключват те от партията".

mediapool.bg