Кламер БГ - Новини: Никола Минчев: Разбрах, че съм с Covid, след КСНС

Никола Минчев: Разбрах, че съм с Covid, след КСНС

България

|
Нед, 16 Ян 2022г. 19:25ч.
Никола Минчев: Разбрах, че съм с Covid, след КСНС

Председателят на НС Никола Минчев и премиерът Кирил Петков селд заседанието на КСНС. Снимка БГНЕС

"Тестът ми за Covid беше направен и разбрах, че съм болен, след Конституционния съвет по национална сигурност при президента. Бях се подготвил за такъв тест, защото се срещам с много хора и ги правя регулярно", каза председателят на парламента Никола Минчев в неделя в предаването "На фокус" по Нова тв.

Случаят с позитивния тест на младия политик от "Продължаваме промяната" се превърна в национален въпрос заради всевъзможните обвинения и спекулации на ГЕРБ, подсилени от националните медии.

Минчев отхвърли обвиненията, отправени от бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, че разболяването на Минчев било удобен повод, за да не се случи визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония.

"Не ми е приятно някой да се възползва от здравето ми за удари срещу политически опоненти. Аз не бих го направил. Не трябва да се спекулира със здравето", коментира той.

"А и подобна теза се опровергава, тъй като посещението ще се състои", отбеляза Минчев.

"Аз съм карантиниран, но нямам тежка симптоматика и го отдавам на това, че съм ваксиниран. Тестът ми бе направен и разбрах, че съм болен след Консултативния съвет, сравнително редовно си ги правя, защото се срещам с много хора и трябва да съм наясно със здравния си статус", каза той.

На въпрос имал ли е симптоми, той отговори, че не имал.

В неделя тестът му е бил отрицателен.

След новината за положителния му тест, премиерът и президентът се самоизолираха за седмица.

Малко след това депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова влезе в болница, след като изкара цял ден в пленарната зала и на две комисии.

Минчев коментира и протеста на партия "Възраждане" срещу зеления сертификат през седмицата.

"Бих дал ясна негативна оценка не на самия акт на протестиране, но бих дал негативна оценка на желанието на определени хора да ескалират ситуацията, така че да се стигне до сблъсъци и щурм на парламента. Това трябва да бъде посочено като недопустимо поведение. И то от народни представители, които са избрани да работят в тази институция", заяви Минчев.

По отношение на карантинирането на членовете на Конституционния съвет по национална сигурност при президента премиерът Кирил Петков коментира пред БНР: "Правилата трябва да се спазват, щом трябва да сме под карантина, това важи за всички, без значение, че става дума за КСНС".

Аз седях 6 часа директно срещу някой с Covid в затворено пространство, но имам бустерна доза ваксина и това има значение, смята Петков.

По темата с пандемията и новия план на правителството за справяне със здравната криза, базиран върху заетите интензивни легла, Кирил Петков коментира, че за пръв път има толкова добре структуриран и логичен план: "Няма да се правят мерки, които са само номинални, без това наистина да се налага."

След протестите срещу зеления сертификат и създаването на работна група, включваща критици и противници на ограничителните мерки като доц. Мангъров, премиерът поясни:

"Нашите врати винаги са отворени за дискусия. Винаги може да се научи нещо повече. Най-лошото, което може да се случи е, когато група хора се игнорират, капсуловат и започнат да стават агресивни. (...) Тази платформа ще даде възможност на тези хора да кажат своите виждания. Тя е консултативна. Аз искам да влезем в този диалог с хората, които не вярват във ваксини. Да се случи на база експертни мнения. Ако има аргумент, базиран на данни, ние винаги сме готови да го чуем. Отваряме диалога за съществени аргументи. В първата дискусия имаше добра посока – да се следи капацитетът на леглата с кислород", изтъкна Петков.

Като министър-председател въобще не ме е страх от никакви протести и от никакви хора да влизат където си искат, подчерта Петков и декларира готовност пръв да слезе при протестиращите, ако дойдат пред Министерския съвет.

"Ако някой си мисли, че с някакви заплахи ще постигне нещо, това няма да е при нашето правителство."

mediapool.bg