Кламер БГ - Новини: Oфициално: Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Oфициално: Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

България

|
Пет, 02 Дек 2022г. 18:24ч.
Oфициално: Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландският премиер Марк Рюте, снимка ЕПА/БГНЕС

Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България по време на решаващото гласуване на 8 декември, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация.

Нидерландското правителство реши на заседание в петък, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра каза след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември. Решението за приемането на нови държави се взема единодушно, така че гласът "против" на Нидерландия е напълно достатъчен, за да блокира България.

Очаква се да се гласуват две отделни решения - за Хърватия и за Румъния и България.

Сигналите от Австрия към момента са, че ще се противопостави на приемането и на България, и на Румъния.

Според дипломатически източници е малко вероятно двете държави да бъдат разделени.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви на пресконференция днес, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти.

Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса, съобщава уебсайтът "Дъчнюз".

В последните дни Румъния получи много силна подкрепа от Франция за приемане в Шенген, което явно е наклонило везните в нейната полза.

Останалите страни, които имат сериозни резерви към присъединяването на България са Австрия, Швеция и Дания.

Според служебното правителство на Гълъб Донев се очакват положителни новини от Швеция, но за Австрия засега не изглежда да има пробив.

mediapool.bg