Кламер БГ - Новини: Необходима е национална програма за проследяване на недоносените деца

Необходима е национална програма за проследяване на недоносените деца

България

|
Пет, 31 Май 2019г. 15:23ч.
Необходима е национална програма за проследяване на недоносените деца

Всяка година в България се раждат повече от 6000 недоносени деца. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа в периода на болничния им престой, но и добре функционираща система за комплексно проследяване на развитието им от медицински и развитийни специалисти след изписването.

Проучване на фондация "Нашите недоносени деца" от февруари 2019 г. проведено сред 812 родители от цялата страна, показва че 46.4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а 84.7% не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето.

В рамките на проучването бяха регистрирани и други силно тревожни данни - 58% от родителите заявяват, че децата им никога не са преминавали комплексна оценка на развитието от екип от специалисти.

Тази находка в изследването е основание да се формулира изводът, че потребностите на недоносените деца през значителен период от ранното детство остават неадресирани, което повишава риска от развитие на вторични увреждания или трудности в развитието.

Именно липсата на национално утвърдена програма, която да гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години, бе основателната причина Фондация "Нашите недоносени деца" да внесе в Министерство на здравеопазването проект за Национална програма за проследяване на преждевременно родени деца до 7-годишна възраст и препоръките си относно необходимите законодателни промени.

Препоръките в проекта са за осъществяване на превенция и ранно откриване на потенциални заболявания или трудности в развитието на недоносените деца. Това от своя страна, ще доведе до по-ранното и навременно откриване на състояния, които адресирани навреме, биха могли да бъдат напълно преодолени или последиците сведени до минимум така, че да не оказват съществено влияние върху качеството на живот на детето.

Проектът е подкрепен от Българската асоциация по неонатология, Офис на Световната здравна организация (СЗО) в България, Национална мрежа за децата, Мрежа за съвременна родилна грижа, както и съгласуван с Вера Рангелова - Директор “Програми за ранно детско развитие", УНИЦЕФ България.

Препоръките в проекта са базирани на най-съвременните Европейски стандарти за грижа за здравето на новороденото, създадени по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI съвместно с повече от 220 здравни експерти от различни области на детското здраве и развитие.

Фондация "Нашите недоносени деца" работи активно за осигуряването на пълноценна подкрепа за недоносените деца и техните семейства в България. В тази връзка, през месец април в София бе проведена Кръгла маса, посветена на изграждането на единни препоръки за проследяване на недоносените деца до 7-годишна възраст. В събитието, както и в последвалото консултиране и финализиране на проекта за Национална програма за проследяване на преждевременно родени деца до 7-годишна възраст, взе участие консултативен съвет от специалисти от областта на медицината (педиатри, неонатолози, офталмолози, нефролози, рехабилитатори), ранното детско развитие (психолози, логопеди, ерготерапевти), адвокат по медицинско право и експерти по застъпничеството.

mediapool.bg