Кламер БГ - Новини: Недоразумение: Готовността на Радев за разговор с Борисов не била покана за среща

Недоразумение: Готовността на Радев за разговор с Борисов не била покана за среща

България

|
Нед, 18 Ноем 2018г. 14:18ч.
Недоразумение: Готовността на Радев за разговор с Борисов не била покана за среща

Премиерът не е разбрал какво, всъщност, му казва президентът. Защото изразената от Румен Радев готовност за разговор с Бойко Борисов не бива да се тълкува като покана за среща. Това заяви пред БНР в неделя началникът на кабинета на държавния глава Иво Христов.

"Президентът реторично заяви, че би изслушал и премиера Борисов по теми като борбата с корупцията, преодоляването на срива на чуждестранните инвестиции, които гонят исторически минимум. Но премиерът Борисов скочи тутакси върху тази възможност и откликна, че е готов за среща и го направи по начин, който показва, че не е разбрал посланието“, каза Христов.

По думите му има явно ценностно разминаване между разбирането на президента Румен Радев за демокрация, държавност и антикорупция и това, което практикува правителството.

След като бе обвинен от ГЕРБ, че е отказал да се срещне с министри и депутати от управляващите заради промените в данъчните закони и "Гражданската отговорност", а е приел представители на БСП заради тяхната "Визия за България", в петък Радев каза, че е готов да приеме лидера на ГЕРБ и да изслуша "неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на срива на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа".

Помолен да уточни дали това е покана за среща, държавният глава отговори: "Аз съм отворен".

Малко по-късно от правителствения

пресцентърсъобщиха, че премиерът приема поканата на президента Румен Радев за среща, на която да обсъдят проблемите с корупцията и икономическото развитие на страната.

"Премиерът Бойко Борисов изразява надежда, че до срещата им държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно", се казваше в съобщението.В него бе поставен и линк, водещ към управленската програма.

mediapool.bg