Кламер БГ - Новини: Не ми минава през ума, че няма да си постигна целите. Главният прокурор е герой във филм за рода му

Не ми минава през ума, че няма да си постигна целите. Главният прокурор е герой във филм за рода му

България

|
Ср, 28 Окт 2020г. 17:02ч.
Не ми минава през ума, че няма да си постигна целите. Главният прокурор е герой във филм за рода му

Главният прокурор Иван Гешев участва във филма за рода му. В него шефът на държавното обвинение разказва за житейските си възгледи, за вярата си в Бог, отношението си към Русия, разсъждава за историята и за това как може да допринесе за промяната в България.

Не бягам, а се бия

Филмът за рода на Гешев е заснет в две части. Озаглавен е "Не бягам, а се бия". Той е продукция на телевизия "България 24", а автор е журналистката Светослава Рудолф. Филмът разказва за произхода на рода, който се преселва в село Годлево край Рилския манастир от Босилеградско. За рода разказва историкът от БАН проф. Йорданка Гешева.

"В рода ми няма такива, които са се предавали. Има хора, които са съратници на Левски – това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО. След 9-ти септември – служители на службите за сигурност, учители", твърди главният прокурор.

Той допълва, че вярва в нещата, които прави, вярва в Бог и смята, че всеки човек има мисия.

"Аз въобще не мога да си помисля, не ми минава през главата, че няма да постигна целите, които съм поставил пред себе си", казва Гешев. И допълва: "Промяната, която аз мога да направя със структурата, която представлявам, е справедливост чрез правосъдие. Може би това е моята карма".

Аз съм християнсоциалист патриот, а това е просто една шапка

Гешев е питан и за политическите си убеждения. Отговаря, че има по-скоро социални виждания за живота, макар да не се определя като социалист. В крайна сметка стига до извода, че е християнсоциалист патриот. Екзотичната формулировка се появила след негов разговоро с известен български политик.

"Говорих с такъв много известен български политик. Чисто приятелски – пихме кафе и си говорихме. От него чух определението "християнсоциалист". Аз не знаех, че има такава политическа насоченост. Аз не мога да кажа, че съм социалист, по-скоро имам по-социални виждания за живота. Ако обобщя – християнсоциалист патриот", заявява главният прокурор.

Той разказва, че не търси съзнателно "пролетарски" имидж за себе си, носейки каскет. Твърди, че е не обича официалното облекло, облича се така, че да му е удобно и не го интересува кой как го обсъжда.

"Това е една шапка, която на мен ми харества. Знам, че в определени случаи етикетът изисква да си с костюм, с вратовръзка. Не харесвам този начин на обличане, но се налага предвид факта, че заемам някакъв пост и трябва да се съобразявам с това нещо. Така че аз се обличам по начин, по който смятам, че е удобно и на мен ми е приятно. И въобще не ме интересува кой как ме обсъжда, дали ми е извадена ризата или не", казва Гешев.

Не съм русофоб и не мразя богатите

Главният прокурор разсъждава за отношенията с Русия, за Освободителната война и приносът на българите в нея. Смята, че не Русия е освободила българите, а че им е помогнала. Според него двата народа са близки по манталитет и усещане за живота, а това са неща, които никой не може да изтрие.

"Аз съм завършил руска паралелка с разширено изучаване на руски език. С моите приятели слушаме руска музика, разбираме руски език, гледаме руска телевизия. Аз нямам проблем с Русия, ако говорим за това, че съм русофоб. Това пак е едно деление условно на русофили и русофоби. Докато се делим на хора, които харесват чужди държави, пак ще сме зле", разсъждава той.

На въпрос дали мрази богатите, отговаря отрицателно, но заявява, че българинът ги мрази и той разбира защо.

"Аз я разбирам тази омраза, тя се дължи на това, което се случи след 1989 г. Аз помня времената, когато 90% бяхме равни всички – кола на изплащане, апартамент на изплащане, на ниски лихви и евентуално можеш вила. Баби, дядовци, майки, бащи отделяха от заплатите си, построиха се заводи. Някои ги откраднаха, нарязаха на на скрап, тези по-бруталните крадци. Станаха милионери, качиха се на едни коли, които струват милиони, не си плащат данъците и, примерно, майка ми и баща ми, ако не са децата им да им помагат, те не могат да изкарат с тези пенсии", казва Гешев.

Той допълва, че у него също има усещане за несправедливост заради начин, по който са се случили нещата през прехода. Казва, че е видял всичко като обикновен човек, а не като началник, какъвто е от три години. Гешев посочва, че много хора се били уплашили от действията на прокуратурата и затова го атакували. Но той нямал намерения да се отказва.

mediapool.bg