Кламер БГ - Новини: Македонското правителство идва в София следващата седмица

Македонското правителство идва в София следващата седмица

България

|
Четв, 20 Ян 2022г. 15:18ч.
Македонското правителство идва в София следващата седмица

Сн. ЕПА/БГНЕС

Следващата седмица македонското правителство ще дойде в София за съвместно заседание на двата кабинета и ще се подготви план за следващите шест месеца с конкретни цели, обясни премиерът Кирил Петков в четвъртък.

"Ще направим един реален план с реални достижения, които трябва да постигнем следващите шест месеца със срещите, които очаквам да бъдат ежеседмични на базата на различните работни групи", посочи премиерът.

По думите му двете страни има възможност да направят нещо, което последните 30 години не е правено.

"Реално трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са направени. Трябва да видим как в наистина в най-къси срокове да имаме влакова линия между София и Скопие. Трябва да видим как да може да се пътува с кола не 4 часа, а тези 180 километра (между София и Скопие) да се минават много по-бързо, как наистина да имаме полет София-Скопие за половин час, как да имаме културен календар и всичко това ще трябва да се случи на тази правителствена среща", каза Петков.

Преди това вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич коментира, че целта на новия подход в отношенията на София е Скопие е да включва повече теми, за да се изгради доверие между двете страни.

"Не бягаме от историческите въпроси, но с разширяването на набора от теми ще можем да подобрим атмосферата и да работим в атмосфера на взаимно доверие", каза Маричич, цитиран от МИА.

В рамките на съвместно правителствено заседание в София ще се съставят работните групи между двете държави, които бяха обсъдени по време на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие преди два дни,

Тогава Петков и македонският му колега Димитър Ковачевски оставиха най-спорните въпроси, какъвто е историята, на заден план и се съсредоточиха във възможностите за икономическите ползи. Така освен за историята вече ще има съвместни комисии за развитието на инфаструктурата, бизнеса, транспорта, културата и други.

В предаването "Клик плус" на телевизия ТВ21 Маричич каза, че целта на новата динамика е да бъде интензивна, продуктивна и да даде резултат в реален срок.

"Затова още във вторник се разбрахме за междуправителствено заседание в София. Ще има доста министри от двете страни и ще бъдат съставени работни групи, ще се поемат конкретни задължения и ще се установи интензивна динамика на срещите", каза Маричич, цитиран от БТА.

Нотата до ООН - воля за преодоляване на проблемите

Според Маричич решението за краткото име на Северна Македония е доказателство, че има воля за преодоляване на проблемите между двете страни.

Символично в деня на визитата на българския премиер Кирил Петков в Скопие Северна Македония изпрати нота до ООН, в която уточнява, че името Северна Македония засяга само страната, а не и географската област. Така България вече използва краткото име Северна Македония вместо Република Северна Македония, както бе досега.

"Този въпрос бе повдигнат преди повече от две години и беше една от трите спънки от българска страна. За да не блокират използването на краткото име, поискаха да се изпрати нота, която обяснява, че Северна Македония няма териториални претенции", уточни Маричич.

Той допълни, че досега подходът е бил всички въпроси да бъдат разглеждани в пакет, което не е довело до резултат, въпреки че точките са били определени предварително.

Тактически беше важно да се реши този въпрос като жест на добра воля от двете страни, за да се затвори един от отворените въпроси. Останалите точки от пакета 5+1 трябва да се решават в пакет, но този въпрос беше най-малко спорен, каза Маричич.

Т.нар. протокол "5+1", който се обсъжда от месеци, като целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в договора за добросъседство от 2017 година ангажименти. В него трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Радев припомни на Скопие, че очакваме конституционна промяна

Скопие обаче засега отхвърля българското искане за промяна на конституцията, което в четвъртък отново бе потвърдено от българския президент Румен Радев.

След посещението на Кирил Петков в Скопие има много позитивни сигнали, отбеляза Радев.

Той обаче препоръча наред с всички усилия за свързаност, инвестиции и сътрудничество, да не се забравят основните въпроси, които ще отключат вратата за преговорите със Северна Македония.

"Абсолютно несъстоятелни са всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, вписано в конституцията, като реципрочност от своя страна Северна Македония може да поиска македонско малцинство в България", коментира държавният глава.

"Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни. Българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективните права на части от народи", добави той.

Преди ден македонският му колега Стево Пендаровски коментира, че София няма право да иска промяна на македонската конституция.

mediapool.bg