Кламер БГ - Новини: Настилките, фасадите и климатиците в София - по стандарт

Настилките, фасадите и климатиците в София - по стандарт

България

|
Вт, 18 Дек 2018г. 16:01ч.
Настилките, фасадите и климатиците в София - по стандарт

Стандарти за настилките, които се поставят в града, смята да въведе Столичната община.

Освен това през следващата година би трябвало да стане факт и наредбата за фасадите на сградите, която първо ще засегне собствениците на здания по ремонтиращата се в момента ул. "Граф Игнатиев", както и по пресечките ѝ - "Шишман", "Шести септември" и "Солунска". Тя ще засяга цветовете и материалите, които се използват по фасадите на сградите и дори растера на дограмата. Ще въвежда и правила за поставянето на климатици.

Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков във вторник. Идеята за подобни правила е от повече от година. От средата на тази обаче вече има законово основание за въвеждането им - промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които са факт от няколко месеца. През януари стандартите ще бъдат предложени за обсъждане от политическото ръководство на общината, а след това и от гражданите и бизнеса, обясни Здравков при представянето на приоритетите в работата си за следващата година.

Той добави, че целта е правилата за настилките да се прилагат при ремонти на улици и тротоари, дори и ако те се правят от частни инвеститори. "Да се знае в града какви типове настилки се използват, а не пред всяка нова кооперация да се слагат различни плочки - кой, каквито е намерил в търговската мрежа", обясни арх. Здравков. В момента на много места в града един и същи тротоар е направен с няколко вида настилки, като често плочките пред търговски обекти или кооперации са поставени от собствениците и се различават с тези, сложени от общината преди години.

Здравков добави, че стандартите за външния вид на сградите ще включват освен изисквания за вида на материалите, цвета на мазилката и на дограмата и такива за поставянето на климатиците. Основните правила за тези уреди щели да са да не капят, да не шумят и да не се виждат.

Подобни изисквания искаше да въведе и предходният главен архитект на София - Петър Диков. През 2012 г. той предложи да се сложи ред в поставянето на тези уреди и да се забрани да се слагат така, че външните тела, тръбите и кабелите да се виждат. След сериозна критика идеята еволюира в изискване, което да бъде заложено в типовите проекти при бъдещото саниране на старите блокове.

Правилата за фасадите трябва да включват и изисквания за рекламите и фирмените надписи. Идеята е да не се допускат големи, светещи или мигащи букви, например.

От думите на Здравков сега се разбра, че новите правила за фасадите ще се прилагат поетапно. Първо за собствениците на здания по улиците в центъра, които общината в момента ремонтира. Хората щели да получат гратисен период, за да изпълнят изискванията на общината, ако външният вид на имотите им в момента ги нарушава. Какъв ще е той трябва да реши общинският съвет. В бъдеще според Здравков въпросните изисквания могат да се разпрострат не само в центъра, но и по кварталите. Защо не да се спре и санирането на парче, допълни арх. Здравков.

Общината ще направи и схема за разполагането на преместваеми обекти, маси и столове към заведенията по ул. "Граф Игнатиев" след ремонта. Целта е наемателите и собствениците да знаят предварително дали пред техния обект се разрешава поставянето на маси, или не. Схемите щели да са с фиксирани параметри, а не да се одобряват на парче за всеки отделен случай.

mediapool.bg