Кламер БГ - Новини: Наследниците на "Бронзовата къща" ще се избират с конкурс

Наследниците на "Бронзовата къща" ще се избират с конкурс

България

|
Вт, 17 Юли 2018г. 16:26ч.
Наследниците на "Бронзовата къща" ще се избират с конкурс

До 100 000 лева планира да отпусне Столичната община за финансиране на временни художествени инсталации, които да бъдат показани на мястото на мавзолея на Георги Димитров в центъра на София. Парите ще са по нова общинска програма - "Навън". Създаването ѝ трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет, а в момента по него тече обществено обсъждане.

Според проекта на програмата, финансираните проекти ще се избират след конкурс. За догодина се предвижда подпомагането на изграждането на две инсталации. Те ще са временни и могат да останат на площадката, останала от бившия мавзолей, за срок от 1 до 9 месеца.

В момента на мястото се издига "Бронзовата къща" на художника Пламен Деянофф. Поставянето ѝ там беше разрешено без конкурс и по предложение на Австрия като символ на българското председателство на Съвета на ЕС и следващото го австрийско председателство. Изграждането на инсталацията обаче се забави много и на практика тя беше готова в последните дни на шестмесечното българско председателство. то беше критикувано от опозицията от БСП, а един от аргументите беше, че произведението не е минало през конкурс. Общината обаче не финансира пряко осъществяването на инсталацията, а само укрепване на площадката.

"Бронзовата къща" ще остане в центъра на София до края на годината. През март на мястото ѝ би трябвало да има друга инсталация, избрана с конкурс. Той трябва да започне през есента, а до края на годината да бъде подбрана поне една творба, чието осъществяване да се финансира изцяло или частично от общинския бюджет.

За укрепването на площадката мавзолея за поставянето на "Бронзовата къща" общината даде около 100 000 лева. Беше решено пространството, както и подземията на мавзолея да бъдат дадени на Градската художествена галерия. Предвижда се в бъдеще подземията да станат галерия за съвременно изкуство.

mediapool.bg