Кламер БГ - Новини: Най-голямата болница у нас – пловдивската “Свети Георги“ стана на 140 години

Най-голямата болница у нас – пловдивската “Свети Георги“ стана на 140 години

България

|
Вт, 18 Юни 2019г. 12:52ч.
Най-голямата болница у нас – пловдивската “Свети Георги“ стана на 140 години

Пловдивската университетска болница “Свети Георги“, която е най-голямото лечебно заведение у нас, отбеляза своята 140-годишнина с тържествена церемония и концерт в Драматичния театър

Тя е основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 легла в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе) и след оттеглянето на руските военни части от Източна Румелия през 1879 година става първата българска гражданска болница.

Вече 140 години това е най-голямата болница в страната. Разполага с 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи. В последните години средният годишен брой на болните, които се приемат за активно лечение, надхвърля 80 000.

В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.

По случай 140-годишнината си болницата издаде богато илюстрован алманах, включващ историята, настоящото състояние и състав на всички звена, както и фотографии от всеки етап от развитието на болницата.

Гостите на тържествената церемония имаха възможност да разгледат и специално подредената във фоайето на Драматичния театър фотографска изложба с кадри от всички декади на болницата.

По време на форума под надслов “140 години, посветени на здравето” бе представено с технологията на 3D мапинга развитието на лечебното заведение от основаването му до наши дни.

Доц. д-р Нарцис Калева, лекар от Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ представи дарителската кампания на „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”.

Тя е посветена на построяването на нов детски и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология.

От официалния старт на кампанията на 18 декември 2018 г. до момента в дарителската сметка са събрани близо 22 хил. лева, за които болницата изказва благодарност на всички благодетели.

mediapool.bg