Кламер БГ - Новини: Ден 75: Развалени яйца летяха по сградата на бившия Партиен дом

Ден 75: Развалени яйца летяха по сградата на бившия Партиен дом

България

|
Пон, 21 Септ 2020г. 21:55ч.
Ден 75: Развалени яйца летяха по сградата на бившия Партиен дом

Развалени яйца и домати полетяха по сградата на бившия Партиен дом в триъгълника на властта в столицата в 75-ия ден на протести с искане на оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Проявата се случи ден преди 22 септември, когато ще се проведе Велико народно въстание 3 срещу властта. Наред с това в понеделник общо 73 български учени от около 60 университета в 12 държави по света излязоха с отворено писмо, с което подкрепят гражданските протести

Протестиращите в София извадиха от кашони кори с развалени яйца и запомнаха да замерят с тях сградата на бившия Партиен дом. Последва вълна от възгласи "Оставки".

Велико народно въстание на 22 септември ще стартира от 17.00 часа на площад "Независимост" в столицата, обявиха адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

"Независимостта, свободата трябва да бъдат извоювани, не могат да дойдат като подарък. Това е причината, поради която ние събираме гражданите на площад "Независимост" именно тук не да празнуваме както се прави обикновено, ние призоваваме гражданите да дойдат на площад "Независимост", за да заявят ясно и високо, че ние отново искаме своята независимост, този път от мафията, от корупцията и от подземния свят, които са в ръцете на Борисов", добави Хаджигенов.

Сн. БГНЕС

Той подчерта, че на 22 септември ще чуем 5-те приоритета, които според тях са необходими за изход на България "от тази помийна яма, в която ни завлече управлението на Борисов".

"Защото ние смятаме, че българите вече са свободни граждани не само да изразят позицията си и възмущението си, а утре ще бъдат свободни да направят държавата си по-добра, по-свободна и демократична", каза Хаджигенов.

Тревогите на учените

"Изразяваме подкрепа на протестите в България и исканията им за независима съдебна система, прозрачно и отговорно правителство и свободни медии. Също така подкрепяме правото на хората да изразяват свободно своето мнение, което включва правото на мирен протест", заявяват те.

По-късно вечерта в понеделник, в триъгълника на властта в София Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че българските учени са горди да подкрепят протеста на този свободен площад, независимо къде се намират. Част от тях преподават в Австралия, САЩ, Великобритания, те не са забравили, че са българи, за разлика от хората, които ни управляват. Утре - (Денят на Великото народно въстание - 3 -б.а) трябва този площад да е пълен. Всеки да вземе роднини, приятели, съседи, всички, които искат свобода, а не да затварят лютеница, призова Бабикян.

Учените са обезпокоени срещу съпротивата, която редица политически партии проявяват срещу гражданския натиск за реформа на съдебната система, прокуратурата и специалните служби.

"Имайки това предвид, ние вярваме, че българите в чужбина биха могли да бъдат особено полезни, като предоставят независимо експертно мнение относно процеса на реформа в страната. Не представляваме която и да е политическа партия или други интереси. Твърдо вярваме, че когато хората са обединени от правилната цел, те ще намерят начин да я постигнат. За една по-добра България!", се казва в писмото.

Учените призовават да не се допуска насилие от страна на полицията срещу мирни демонстранти и журналисти.

"България е правова държава, която трябва да спазва закона, своята конституция и задълженията си по международното право, включително зачитането на основните човешки права", категорични са авторите на писмото.

Преди месец над 250 учени от Българската академия на науките излязоха с писмо, с което открито подкрепиха протестите срещу правителството и главния прокурор.

Пенсионери се отказват от добавката от 50 лева

В последните 10 дена сигурно няма пенсионер в България, който да не е превел по сметката на протеста допълнителните 50 лева подаяние от Борисов, заяви адв. Николай Хаджигенов, четейки писмо от Иван Василев на 92 г., който два пъти изпраща 50-те лева по сметката на протеста, но "Отровното трио" ги връщат.

Светът гледа на нас като на варвари, но не заради нас, а заради вас, Борисов. Хунта която търгува с човешки животи и нарушава човешки закони, добави Хаджигенов.

На всички им е писнало от Борисов, кражбите, лъжите, от липсата на върховенство на закона. Не, Борисов, ние не сме роби. Два пъти доказахме, че нас не ни е страх от вас и вече е време да си вървите, добави още Хаджигенов.

mediapool.bg