Кламер БГ - Новини: Над 50 души с хепатит "А" в столичния квартал "Факултета"

Над 50 души с хепатит "А" в столичния квартал "Факултета"

България

|
Ср, 05 Септ 2018г. 16:15ч.
Над 50 души с хепатит "А" в столичния квартал "Факултета"

Към края на август 51 души от столичния кв. "Факултета", повечето от които деца, за заболели от хепатит "А", съобщават от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Още през юли, когато инспекцията е регистрирала шестима заразени с хепатит "А" в квартала, директорът д-р Данчо Пенчев е сигнализирал Столичната община и кмета на район "Красна поляна" за необходимостта от предприемане на противоепидемични мерки.

От Столичната община са отпуснати средства за дезинфекция, хигиенизиране на района, ликвидиране на незаконните сметища и дератизация. Засилен е контролът на откритите водни площи, които са забранени за къпане.

Уведомени са личните лекари на всички контактни на заразените лица, както и общопрактикуващите лекари в кварталите "Люлин" и "Овча купел".

На жителите на квартала, в това число на всички контактни на заразените лица, е препоръчано да се ваксинират, като необходимият брой ваксини е осигурен от Столичната община.

Уведомени са директорите на лечебните заведения, детските градини и детските ясли в ж.к. "Факултета" и в съседните райони, като са предписани дейности за недопускане на разпространението на вируса на хепатит "А".

mediapool.bg