Кламер БГ - Новини: Над 340 души се изследваха безплатно за хепатит в Стара Загора

Над 340 души се изследваха безплатно за хепатит в Стара Загора

България

|
Ср, 10 Окт 2018г. 14:30ч.
Над 340 души се изследваха безплатно за хепатит в Стара Загора

По време на скринингова акция в Стара Загора 342 души провериха хепатитния си статус в рамките на нациналната кампания "Скъсай с хепатита'', която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист“ и сдружение “ХепАктив“.

Изследванията отчетоха четири положителни резултата за хепатит В (мъже на възраст 35, 51, 59 и 80 години), както и два за хепатит С (мъже на 31 и на 50 години).

Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист-гастроентеролог.

Д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора акцентира върху сериозността на заболяването и усилията, които експертите полагат за откриване на новите случаи. Тя подчерта, че съвместните усилия между експерти, институции и пациентски организации са от изключително значение за постигане на успехи в тази сфера. Като пример за това тя представи стартиралия през септември от РЗИ – Стара Загора проект с институт Робърт Кох за хепатит С, в рамките на който вече са изследвани над 300 човека и са открити два положителни случая на хепатит С.

Кампанията “Скъсай с хепатита!” се организира от Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист“ и сдружение “ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Инициативата има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: “Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Световната здравна организация си е поставила за цел елиминиране на вирусните хепатити до 2030 година, като в съответствие с тази цел здравните власти подготвят Национална програма за превенция и контрол на хепатита. В нея трябва да залегнат мерки за ефективен скрининг, превенция и съвременно лечение на хепатитната инфекция.

Първата акция от кампанията “Скъсай с хепатита!” се проведе в Смолян на 23 юли, като в рамките на 5 часа успяха да се изследват безплатно за хепатит В и С над 130 човека и се откриха 2 положителни резултата. Втората акция, която протече при изключителен интерес, беше в Шумен на 10 септември. При нея успяха да се изследват 324 човека. Откриха се 5 положителни резултата (три за хепатит В и два за хепатит С). Поради големия интерес към изследванията, организаторите реализираха продължение на акцията съвместно с РЗИ – Шумен, като дадоха възможност на още 120 човека да се изследват.

Кампанията “Скъсай с хепатита!” ще продължи с акция в Кърджали на 15 октомври, а финалната акция ще бъде в София в края на ноември.

mediapool.bg