Кламер БГ - Новини: Над 24 хил. души са под домашна карантина

Над 24 хил. души са под домашна карантина

България

|
Пет, 27 Март 2020г. 14:19ч.
Над 24 хил. души са под домашна карантина

Над 24 хил. души са поставени под домашна карантина в момента, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Спазването й се контролира основно от МВР. Същевременно се увеличава броят на делата срещу нарушителите на ограничниеята. До момента прокуратурите са образували над 200 такива разследвания.

Не искам да ви обнадеждавам напразно

Засилена работа от страна на МВР и прокуратурата за спазване на карантината бе обявена от главния прокурор Иван Гешев преди десетина дни. Оттогава броят на делата се увеличава непрекъснато. Сред основните нарушители са международните шофьори, както и завръщащите се от чужбина.

Освен за карантината МВР отговаря и за друга ограничнителна мярка – преминаването през КПП-тата при областните градове. Полицаите изискват предварително попълнени декларации за целта на пътуването и макар че режимът бе облекчен все още има километрични опашки. Едно от най-натоварените трасета е пътят Перник-София през Владая. В петък Маринов отчете, че дори след преминаването на сутрешния пиков час там има опашка от два километра, въпреки че се обслужват по 12 коли наведнъж.

"Не искам да ви обнадеждавам напразно, мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края, а както каза председателят на щаба, ние сме още в началото, така че моля за разбиране", заяви силовият министър.

Има тарикати, които пререждат другите

Там, където инфраструктурата позволява, за тировете и камионите е осигурен "зелен коридор", за да не се бавят доставите, каза още Маринов. В регулирането на движението им са се включили от тол-управлението. Те пренасочва тежкотоварния трафик.

През т.нар. "зелен коридор" да преминават лекари и медицински персонал. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов.

"Това, което съм разпоредил, е да се доведе до знанието на лекари, лаборанти, всички, които са в сферата на тези неотложни дейности, могат да ползват транспортния зелен коридор, където минават тировете, съгласно директивата на ЕС. Да се надяваме, че няма да има такива тарикати, които да се опитат да пререждат другите", заяви той.

mediapool.bg