Кламер БГ - Новини: На 5 май папа Франциск ще се обърне към милионите католици по света от София

На 5 май папа Франциск ще се обърне към милионите католици по света от София

България

|
Четв, 07 Март 2019г. 17:57ч.
На 5 май папа Франциск ще се обърне към милионите католици по света от София

По време на апостолическото си пътуване в България от 5 до 7 май т.г. папа Франциск ще посети София и Раковски, след което на 7 май той ще отпътува за Скопие, съобщи прессекретариатът на президента.

Пресслужбата на Светия престол е публикувала в четвъртък работен вариант на програмата на папата в България и Северна Македония.

Той ще пристигне в София на 5 май и ще бъде посрещнат на Летище "София" от министър-председателя Бойко Борисов.

Пред сградата на президентската институция ще се състои церемонията по официалното посрещане на папа Франциск в България, след което президентът Румен Радев и Светият отец ще имат среща на "Дондуков" 2. След края на срещата българският държавен глава и папа Франциск ще направят изявления пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

В първия ден от посещението си папата ще се срещне и с българския патриарх Неофит и членове на Светия синод в Синодалната палата.

По-късно папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва "Царица Небесна" /Regina coeli/. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица.

Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май е посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. В църквата "Пресвето сърце Исусово" той ще отслужи света литургия с първо причастие на деца от цяла България, а среща с католическата общност ще се състои в църквата "Свети Архангел Михаил".

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад "Независимост".

mediapool.bg