Кламер БГ - Новини: НСО oхранявала Доган заради заплахи от България и чужбина

НСО oхранявала Доган заради заплахи от България и чужбина

България

|
Пон, 05 Ноем 2018г. 16:15ч.
НСО oхранявала Доган заради заплахи от България и чужбина

НСО охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган заради "рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея". Това са обяснили от службата в отговор на въпрос на вицепремиера Валери Симеонов.

Той периодично пита Националната служба за охрана (НСО) на какво основание се охранява Доган и твърди, че ще продължи периодично да й задава въпроса.

Валери Симеонов обяснява в съобщение до медиите, че на 2 октомври е получил отговор, в който единствената конкретна информация била, че охраната се осъществява от 2009 г. На повторно искане и след срещи с министъра на вътрешните работи, вицепремиера по обществения ред и сигурността, както и с началника на НСО Симеонов в понеделник е получил нов отговор от службата.

В него НСО посочва, че основанието за охрана на Доган е решение на комисия, в която влизат шефовете на НСО, ДАНС, военното и цивилното разузнаване и главният секретар на МВР.

"Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент", посочва Симеонов.

"Въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото (на НСО – бел.ред.) изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: президент, министър-председател, председател на Народното събрание, вицепрезидент, главен прокурор", допълва той.

Според него общият размер на месечните разходи за охрана "нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество".

Симеонов обаче не споделя колко според него получават тв водещите и шефовете на държавни търговски дружества.

Той обяснява обаче, че по този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров (бившият шеф на БНБ – бел.ред), и др."

"След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за "врагове на народа", за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини", коментира Валери Симеонов.

По думите му подобен случай не бива да се допуска и днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор.

"Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност", завършва вицепремиерът.

НСО на практика може да охранява когото реши, ако прецени, че дадено лице е под заплаха. Законът дава възможност да се предоставя охрана на "други лица,свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило,отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Решенията се взимат от комисия, в която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Работата на комисията е секретна и тя не дължи никакви обяснения за преценката си.

Проектобюджетът на службата за следващата година е над 40 млн, лева, но правителството реши да я подпомогне като я освободи от задължението да осигурява специализиран транспорт на омбудсмана.

Това се оказа и единствената промяна в НСО, която от години е обект на критики заради липсата на реални реформи.

mediapool.bg