Кламер БГ - Новини: НПО-та: Не главният прокурор, а съдиите ще се отстраняват с поправките "Кирилов"

НПО-та: Не главният прокурор, а съдиите ще се отстраняват с поправките "Кирилов"

България

|
Вт, 18 Юни 2019г. 14:10ч.
НПО-та: Не главният прокурор, а съдиите ще се отстраняват с поправките "Кирилов"

Законовите промени, предлагани от правосъдния министър Данаил Кирилов за разследване и отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, могат да се използват срещу съдиите, но не и срещу шефа на държавното обвинение. Това е записано в становище на десет неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Програма "Достъп до информация", Антикорупционен фонд и Български адвокати за правата на човека.

Поправките НПК за "тримата големи" в съдебната власт бяха представени от Кирилов като механизъм, чрез който да се ограничи недосегаемостта на главния прокурор. За такъв от години настоява и Европейската комисия (ЕК). Според тях срещу главния прокурор ще могат да образуват дела обвинители от Софийската градска прокуратура и спецпрокуратурата. На практика тези промени няма да доведат до нищо съществено, тъй като по закон тези прокурори са под контрола на главния прокурор. От друга страна обаче поправките отварят вратата за дела срещу председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

От неправителствените организации подчертават, че специален режим за разследване на съдиите не е необходим, тъй като те, за разлика от главния прокурор, нямат механизми да повлияят върху евентуално разследване срещу себе си.

"Необходимостта от такъв специален ред по отношение на председателите на върховните съдилища не е обоснована, тъй като няма основания и не се твърди, че общият ред е неприложим спрямо тях", посочва се в становището им.

Сериозен проблем е самата процедура по започване на разследване. Според поправките то ще стартира след решение на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Проблемът е, че там мнозинство имат прокурорската и парламентарната квота и гласовете на съдии, избрани от съдии, нямат особено значение. Освен това предложение може да прави и правосъдният министър. По същия начин е решен въпросът и с отстраняването от длъжност.

"Това излага председателите на върховните съдилища на външна намеса и натиск от страна на министъра на правосъдието и представителите на не-съдебната квота във ВСС и рискува да оказва сплашващо влияние върху съда", пише в становището.

От друга страна, досегашната практика е доказала, че мнозинството от прокурори и избрани от парламента лесно се обединява около главния прокурор и може да приеме или отхвърли всяко предложение.

"Безспорното влияние на главния прокурор върху членовете на ВСС от прокурорската квота (както в прокурорската колегия, така и в Пленума на ВСС) запазва невъзможността за ефективното и независимо разследване на главния прокурор от лица, които не са негови подчинени", посочват организациите.

mediapool.bg