Кламер БГ - Новини: НЗОК сбъдна прогнозите си за над 80 млн. преразход за онколекарства

НЗОК сбъдна прогнозите си за над 80 млн. преразход за онколекарства

България

|
Ср, 16 Ян 2019г. 13:25ч.
НЗОК сбъдна прогнозите си за над 80 млн. преразход за онколекарства

Разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за онколекарства в болниците през миналата година очаквано надхвърлиха заложените в бюджета средства с около 80 млн. лева.

По данни на касата тя е платила 415.7 млн. лева на болниците за онкомедикаменти.

За онколекарствата, които са най-проблемното перо в бюджета й, обаче касата е получила и около 50 млн. лева отстъпки от фармацевтичните компании и така реалният и разход е бил около 365 млн. лева.

Това е с 83 над заложения бюджет от 282 млн. лева, като още в началото на миналата година имаше прогнози, че преразходът ще бъде между 80 и 100 млн. лева. НЗОК завърши и 2017 година с около 100 млн. лева преразход за онколекарства в болниците.

Преразходът на НЗОК се дължи на навлизащите нови терапии, които оскъпяват лечението на онкоболните с всяка изминала година и на зле планиран бюджет, тъй като в последните години фондът залага по-нисък разход от реално направени през предходната.

При платени през 2017 година на болниците 327 млн. лева за онкомедикаменти, за 2018 година НЗОК разполагаше с едва 282 млн. лева в бюджета си.

За 2019 година пък в бюджета на НЗОК са заложени 385 млн. лева, което е с 20 млн. над тазгодишния й разход. Според управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев ръст от 5.5% е “разумен и обективен“.

За да не превишава бюджета си повече, през тази година НЗОК разчита на нов механизъм за събиране на отстъпки от фармацевтичните компании.

Те трябва да връщат на практика цялото превишение на бюджета под формата на отстъпки, като най-голяма тежест трябва да поемат компаниите, чиито продукти са довели до ръст в разходите на НЗОК.

Според фармаиндустрията механизмът е незаконен и антиконкурентен

и все още не е ясно дали всички компании ще са склонни да работят по него за всички свои продукти.

Като цяло, ръстът в разходите на НЗОК за онкомедикаменти през 2018 година е концентриран в София, където са много от новите модерни центрове за лечение на онкологични заболявания. Близо половината от общия разход на НЗОК за онкомедикаменти е за столичните болници – 176 млн. лева, което е с близо 40 млн. лева повече спрямо предходната година.

mediapool.bg