Кламер БГ - Новини: НАП разкри какви лични данни са изтекли

НАП разкри какви лични данни са изтекли

България

|
Пет, 19 Юли 2019г. 19:00ч.
НАП разкри какви лични данни са изтекли

На петия ден от изтичането на огромен масив с личните данни на над 5 млн. български граждани, от Националната агенция по приходите (НАП) разкриха каква е изтеклата информация и я определиха като чувствителна, макар дни наред финансовият министър Владислав Горанов да неглижираше сериозността на проблема и дори да коментира, че течът може да е проблем, ако някой е скрил банкова сметка от съпругата си.

Сега от НАП посочиха, че изтеклите данни засягат около 5.1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

НАП готви приложение за изтекли данни

Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация. Това обаче не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва, уверяват от приходната агенция.

"Независимо от това, чувствителни данни за много българи са станали публично достъпни. Всички физически лица имат право да бъдат информирани за нарушаване на сигурността на личните им данни", допълва се в съобщението на НАП.

Незаконно разпространените файловете съдържат имена, ЕГН и адреси на български граждани, както и телефони, имейл адреси и друга информация за контакт.

Източени са данни от годишни данъчни декларации на физически лица; от справки за изплатени доходи на

физически лица; от осигурителни декларации, както и информация за осигурителни вноски, но не и за медицински статус или информация за лечение на гражданите.

В хакнатите файлове се съдържат и данни за издадените актове за административни нарушения; за плащания на данъци и осигурителни задължения през Български пощи"; за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина, а също така и данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица, информират от НАП.

Пробити са и служебни данни, получени в НАП, от други институции като Агенция Митници, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК, и др.

От приходната агенция уверяват, че в близките дни ще публикуват приложение, чрез което гражданите ще могат да направят справка дали личните им данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и

еднократен код от съображения за сигурност, допълват от агенцията и отново се извиняват за създадената ситуация.

Спря регистрацията на касови апарати

Междувременно, в петък стана ясно, че НАП е спряла тестова услуга за производителите на касови апарати, а също и две други слабо използвани услуги – списъците на длъжниците и услуга за уведомления, съобщиха още от ведомството. Причината е започналият одит на системите за информационна сигурност.

Пред бТВ дистрибутори на касови апарати са се оплакали, че 24 часа имат проблем с връзката и не могат да регистрират нови устройства.

От НАП обясниха, че услугите са спрени заради проверката за уязвимост на информационните системи.

В същото време от приходната агенция казаха, че няма никакъв проблем с подаването на данни от вече регистрираните апарати. С тях връзката не е била прекъсвана.

mediapool.bg