Кламер БГ - Новини: Мутафчийски: Очаквам да измрат много хора, яко да измрат

Мутафчийски: Очаквам да измрат много хора, яко да измрат

България

|
Пет, 15 Май 2020г. 15:48ч.
Мутафчийски: Очаквам да измрат много хора, яко да измрат

"Очаквам да измрат много хора, яко да измрат", казва председателят на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по повод разпростаранението на коронавирса в България, въпреки че през последните седмици мерките се разхлабват, а регистрираните случаи за денонощие не се увеличават особено. Думите му идват точно преди да прекъсне интервюто си с Миролюба Бенатова за предаването "Алтернатива“ по Тв1.

След тази реплика Мутафчийски става от стола и тръгва да си сваля микрофона, а журналистката подчертава: "Не е добре така да свърши интервюто". Чува се как генералът, вече със свален микрофон, ѝ казва: "Не, не. Ние приключихме. Това не е интервю". "Защо е тази демонстрация сега", пита Бенатова, а Мутафчийски отново повтаря само "приключихме", без да обясни дали говори сериозно и на какво се базира прогнозата му.

След излъчването на интервюто Бенатова сподели във Фейсбук, че преди да започнат да записват камерите Мутафчийски ѝ казал: "Ти, от таксито, къде си тръгнала да се връщаш?". Миналата година Бенатова и Генка Шикерова бяха един от първите журналисти, които бяха принудени да напуснат Нова тв, след като телевизията стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. След това Бенатова обяви, че взела решение да стане таксиметров шофьор.

От излъченото интервю се вижда, че Мутафчийски е видимо подразнен от въпросите на Бенатова, отказва да отговаря на част от тях и я обвинява във внушения.

"Вие насъсквате и говорите по медиите небивалици. Абсолютни небивалици", казва и той, а Бенатова настоява за конкретни примери, той обаче не го прави. Вместо това отново обвинява медиите, че говорят за пробойни в системата, която според него "реши всичките проблеми, които се явиха на базата на други неща".

Журналистиката посочва, че хора са подавали сигнали, че са били със симптоми на коронавирус и са отговаряли на критериите за тестване с PCR, но не са били тествани и пита дали това е пробойна, професионална преценка на лекаря или пестене на тестове.

"Абсолютно не е вярно последното ви съждение, въпреки че то е основата на въпроса ви", казва Мутафчийски в отговор, а Бенатова подчертава, че това е въпрос, а не съждение.

"На денонощие във инфекциозна клиника на ВМА са консултирани по 100-120 човека. (бел.ред.-тук Бенатова се опитва да попита нещо). Ама чакайте, моля ви, това е в "Пирогов", това е в Александровска болница. Коя болница искате да ви покажа? В цяла България беше така", казва Мутафчийски, повишавайки тон.

"А защо ми се карате?", пита Бенатова.

"Защото говорите глупости, обезценявате толкова много туд", сопна се той.

Бенатова обаче подчертава, че става дума за сигнали на хора, който са имали досег със системата. Мутафчийски решава да отговори, че по време на кризагта много хора са избрали да се върнат в България, за да се лекуват тук.

Поводът за интервюто на Бенатова с Мутафчийски бе сигнал, че в МВР болница не приемат пациенти за лечение, без да си направят PCR тест за тяхна сметка, въпреки че не влизат заради коронавирус. Екипът на "Алтернативата" задал въпроси на здравното министерство дали има подобни изисквания, те прехвърлили питанията към Министерския съвет и Мутафчийски.

"Вие ще препоръчате ли на директорите на болници да не изискват PCR, за да приемат пациенти за планирани лечение", пита тя генерала.

"Ма, това не е моя работа, вие се объркахте съвсем. Те въпросите ви са към министерството на здравеопазването", казва той, а Бенатова отговаря, че именно оттам са я пратили при него.

Друг въпрос, който видимо ядоса Мутафчийски, беше как се изчислява кога е пикът на заразата. "България преживя няколко пика и продължава да катери. Докато моите колеги мрат, вие се занимавате с глупости и с едно моливче ми изчислявате глупости", каза той, а след това реши да коментира как медиите отразяват коронавируса.

"В 95% от репортажите в по-големите и по-гледаемите медии, не се обиждайте. наистина се даваше реалната картина", каза той Мутафчийски.

Цялото интервю на Бенатова с Мутафчийски е след 33-ата минута:

mediapool.bg