Кламер БГ - Новини: Москва защитава подсъдимия за шпионаж Николай Малинов

Москва защитава подсъдимия за шпионаж Николай Малинов

България

|
Пет, 25 Юни 2021г. 15:33ч.
Москва защитава подсъдимия за шпионаж Николай Малинов

Мария Захарова

Делото срещу председателя на българското национално движение "Русофили" и ръководител на политическата партия "Възраждане на отечеството" Николай Малинов, който е обвиняван в шпионаж, е предупредителен сигнал за онези, които не са съгласни с антируската истерия и които се застъпват за идеята за добросъседство с Руската федерация. Това се казва в изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, разпространено днес и цитирано от ТАСС.

Захарова припомня, че следствените действия по отношение на Малинов, който е и последовател поборник на укрепването на дружбата и сътрудничеството между Русия и България, са започнали още през септември 2019 г.

"Тогава той беше арестуван, неговото жилище беше обискирано. Междувременно и досега не са обнародвани никакви доказателства за вината му", казва Захарова. "Създава се трайно впечатление, че около лидера на "Русофили" целенасочено се нагнетява нездрава атмосфера", добавя тя. "Всички признаци говорят, че става дума да се даде ясен предупредителен сигнал на всеки, който не е съгласен с антируската истерия, която е обхванала "евроатлантическия свят", и на всеки, който се изказва за добросъседство с Русия", посочва Захарова.

За голямо съжаление, по думите й, наложената от Запада конфронтационна логика в международните отношения продължава да заглушава всякакви зародиши на нормална логика, трезво и суверенно разбиране на истинските национални интереси.

"Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки, да играе ролята на средство за разчистване на сметки с инакомислещите", заключава говорителката на руското външно министерство.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че делото срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов е внесено в съда. Той е обвинен в шпионаж в полза Русия. Според прокуратурата той се е "поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна". Става дума за две организации - "Двуглав орел" и "Институт за стратегически изследвания"

Малинов бе арестуван на 9 септември 2019 г. Едно от доказателствата срещу него бе докладна записка от 10 страници, в които се обяснява как руското влияние у нас може да се засили чрез придобиване на ключови фирми (Виваком), създаването на проруска партия и медийни канали за прокарване на послания.

Делото доведе до доста сериозни трусове в съдебната система. Няколко месеца след ареста му Малинов бе пуснат да пътува до Русия от съдията от спецсъда Андон Миталов. Там му бе връчен орден лично от президента Владимир Путин. Впоследствие САЩ обявиха, че налагат на съдията Миталов забрана за влизане заради корупция. Бившият правосъден министър Данаил Кирилов настояваше магистратът да бъде уволнен, но това не се случи.

Малинов все пак създаде политическа партия с името "Възраждане за отчеството". Лидерът ѝ заяви, че русофилството има нужда от партийно надграждане. Формацията се яви на последните парламентарни избори, но спечели малко гласове.

Прокуратурата няма нито едно доказателство за шпионаж в полза на Русия, заяви Николай Малинов в четвъртък. Малинов, който в момента е в Москва, обясни, че няма как да е издавал секретна информация, защото не е имал достъп до такава.

mediapool.bg