Кламер БГ - Новини: Може ли да изчезне пазарът в столичния кв. "Младост 1"

Може ли да изчезне пазарът в столичния кв. "Младост 1"

България

|
Вт, 24 Септ 2019г. 17:44ч.
Може ли да изчезне пазарът в столичния кв. "Младост 1"

Един от малкото пазари в столичния кв. "Младост" е на имот, който е частна собственост. Притежателят на парцела е поискал промяна на плана за регулация и застрояване на терена, която да позволи изграждането на 8-етажно жилищно здание. Ако процедурата бъде доведена до край, това може да доведе до изчезването на пазара, тъй като част от евентуалното застрояване е на мястото на сегашните сергии.

Това твърди общинският съветник и кандидат за нов мандат като общинар от листата на десните партии, подкрепящи Мая Манолова в желанието ѝ да стане кмет на София. Информацията беше потвърдена и от главния архитект на район "Младост" Стефан Стефанов, който също ще участва в предстоящите местни избори като кандидат за кмет на района.

От направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община потвърдиха, че има искане за промяна на плана за регулация и застрояване. Добавиха, че то е изпратено на районната администрация за становище, но отговор все още нямало, съответно и процедурата е в съвсем начален етап. Обясниха, че в документите не са посочени конкретни параметри на застрояване.

Според съветника Войслав Тодоров собственикът на имота - фирмата "Алко" ЕООД, иска да направи жилищна сграда с 8 етажа и два подпокривни. Тя ще е на бул. "Андрей Сахаров" и ще е на мястото на съществуващо в момента двуетажно здание, в което има магазини и офиси. "Искането на собственика е предназначението на имота да бъде променено от обществено обслужване в жилищно строителство", обясни Тодоров. Той добави, че в четвъртък се организира протест срещу застрояването на имоти в "Младост" и там ще се поставят искания и за спасяването на пазара.

Главният арх. на район "Младост" Стефан Стефанов обясни, че предложението е било изпратено от направление "Архитектура и градоустройство" до районната администрация за становище. Разгледано е на заседание на Районния експертен съвет по устройство на територията. Той е имал забележки към проекта. Сред тях е и това, че част от изхода на метростанцията "Младост 1" попада в частния терен. Отговорът е върнат на направлението "Архитектура и градоустройство" по-рано през месеца.

Според Стефанов желанието на частния собственик е да строи голяма жилищна сграда на 8 етажа, което ще доведе до изчезването на пазара. Той определи плана като "притеснителен" и добави, че е добре подобни казуси да се обсъждат в самото начало на процедурите, тъй като, когато се стигне до задвижването им, спирането на бъдещото спорно строителство става много трудно.

mediapool.bg