Кламер БГ - Новини: ГЕРБ с "две ръце" избра Ревизоро за министър и настоя за поскъпване на водата

ГЕРБ с "две ръце" избра Ревизоро за министър и настоя за поскъпване на водата

България

|
Ср, 15 Ян 2020г. 13:56ч.
ГЕРБ с "две ръце" избра Ревизоро за министър и настоя за поскъпване на водата

Водната криза в Перник, която отнесе екоминистъра Нено Димов, вече е в ръцете на Емил Димитров, известен като Ревизоро. Политикът от ВМРО бе избран за министър в сряда със 111 гласа "за" на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и двама независими и 96 "против" (БСП, ДПС и трима независими). Деветата рокада в третия кабинет на премиера Бойко Борисов стана отново в негово отсъствие. Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота са бившият и новият екоминистър, също не бе в парламента, тъй като заедно с Борисов открива военна база в Египет.

ГЕРБ с "две ръце" подкрепя Ревизоро

Кандидатурата на Емил Димитров бе съгласувана преди ден между премиера и лидерите на "Обединени патриоти" на "изключително неприятен" коалиционен съвет, по думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Макар и да подкрепиха Ревизоро, депутатите от НФСБ не се включиха в дебата, когато обаче за пръв път се чу позицията на ГЕРБ. И тя е, че с "две ръце" подкрепят Емил Димитров за нов екоминистър, както обяви от трибуната зам.-председателят на парламентараната група Александър Ненков.

Ненков поиска от Ревизоро да навлезе с "летящ старт" и да се опита да намери пробойните и те моментално да бъдат спрени, за да не се стигне и на други места до ситуация като в Перник.

Няма друг начин, освен да се увеличи цената на водата

Александър Ненков отбеляза, че една криза може да даде по-голям тласък на реформата, в случая във водния сектор. Най-големият проблем за довършване на реформата е финансовият, близо минимум 11 млрд. лв. в близките години са нужни за оздравяване на дружествата, системата, подчерта Ненков.

Но, посочи той, идва и другият момент, който изисква консенсус - какво правим за това цената на водата да отговаря на реалните инвестиции на операторите. Няма друг начин, освен ако не се увеличава цената на водата, за да могат дружествата да оперират спокойно, смята зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Той отбеляза, че въпросът има и социална страна и трябва да се търсят възможности за подкрепа на хората, които не са в състояние да плащат.

Ненков изтъкна, че в същото време трябва да бъде променено съзнанието на хората по отношение използването на водата, да бъде ценен този ресурс.

Ненков не се съгласи с твърденията, че ВиК дружествата се водят към умишлен фалит, за да бъдат приватизирани и че една от основните стратегии е запазване изцяло на публичния характер на ВиК-мрежата.

"Не искам, но така се налага"

В първото си изявление като министър Емил Димитров представи постижения в професионалната си биография, довела до известния му прякор Ревизоро.

"Защо съм приел този пост? Не мога три години да работя в дадена посока и да кажа: "Добре ми е в парламента". Наистина ми е добре. Аз не искам да си тръгвам от вас, но така се налага", каза той.

"Аз ще бъда администратор - искам така да ме разберете. Аз ще администрирам процеса в министерството, ще възлагам задачи и ще търся персонална отговорност. Няма да се притеснявам да разменям ресори. Надявам се да сложа правилните хора. Не отивам с намерение да бъда метла, каквато и да било", добави Ревизоро, след като преди ден Каракачанов каза, че основната задача на новия министър е да ревизира водния сектор, както и че не приема "Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са провеждани години назад".

Факт е и, че заради своето действие или бездействие, ако бъде доказано, има лица, които трябва да понесат отговорност, каза в сряда Александър Ненков от ГЕРБ.

Според публикувани от прокуратурата разпити, не само Димов, но и бившият областен управител на Перник и представители на местната власт от ГЕРБ, са игнорирали предупрежденията за опасно намаляващия обем на язовир "Студена" и са отказали въвеждането на воден режим преди местните избори миналата есен.

Ревизоро като "съхранител на властта" и "банан на стената"

Според социалистите обаче властта била затънала, а целта на Ревизоро била да я съхрани, въпреки че щял да плати висока цена.

По думите на Кристиан Вигенин "управляващите сътворили шедьовър в политиката- залепили банан на стената".

Социалистът Манол Генов пък изрази "съчувствие на Емил Димитров за новия му пост".

"Очевидно г-н Нено Димов подаде оставка, защото беше арестуван, а не защото претърпя провал в политиката. Нещо повече, в дните преди да бъде отведен, вие от мнозинството и негови колеги министри защитаваха всяко негово решение. Арестът си е арест, наказателната отговорност, наказателна отговорност", каза Крум Зарков от БСП.

Йордан Цонев от ДПС коментира как "Министерски съвет се е превърнал в център за управление на кризи".

"Моделът на управление е грешен. От криза в криза ще вървите. Ние няма да подкрепяме нито една палиативна мярка на това мнозинство, защото то е изчерпано", каза той.

Ами г-жа Фадъкова каква е- учител по руски, но добър кмет

"Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Т.е. повече от половината. Сменят се министри. Трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме такива аргументи. Що се отнася до новия министър, това, което бих искал да кажа, че той няма право на толеранс, не само на 100 дни, не само на 1 месец. Би следвало да заработи още от момента на встъпването в длъжност", каза Джевдет Чакъров от ДПС.

От опозицията изтъкнаха, че Димитров не е експерт в областта на екологията. Според "Обединени патриоти" обаче това не било проблеми, защото "личността определя длъжността".

Депутатът от ВМРО Славчо Атанасов приведе като довод и това, че поне двама министър-председатели са станали такива без нито ден трудов стаж. Даде за пример и за "перфектния хирург" Джевдет Чакъров, който навремето оглави МОСВ. "Ами г-жа Фандъкова каква е - учител по руски език, но е добър кмет на София, и то вече четвърти мандат", посочи Атанасов.

Депутатите от "Воля", които често подкрепят управляващите, обявиха, че няма да участват в дебатите и в гласуването по промените в правителството. С този ход обаче от партията на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки осигуриха безпроблемно приемане на рокадата. Ако те бяха останали в залата и бяха гласували "против", номинацията на Ревизоро щеше да мине на косъм със 111 гласа "за" и 108 "против".

Предисторията

Ревизоро поема поста от Нено Димов, арестуван при спецакция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заради водната криза в Перник. Повдигнато му бе обвинение за умишлена безстопанственост задето регулярно е позволявал от яз. "Студена" да се източват милиони куб. метра вода към двете големи предприятия в Перник - "Стомана" и "Топлофикация". Прокуратурата освен това проверява вноса на отпадъци от Италия – дейност, която също е в ресора на екоминистерството.

Новият министър на екологията като "лобист"

Новоизбраният екоминистър, който е бивш кадър на "Гергьовден" и бивш шеф на митниците, до днес беше председател на парламентарната парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, където наложи непрозрачен стил за работа, съчетан с лобистки забежки.

През 2018 година Ревизоро бе обвинен в тежък лобизъм в полза на "Лукойл" от Валери Симеонов, защото именно той бе двигател на конфликтните промени в регулациите на търговията с горива.

Димитров беше и в центъра на скандала с т.нар. поправка "Домусчиеви", която беше внесена и приета от парламента през 2018 г. и щеше да позволи на братя Домусчиеви да не плащат 58 млн. лева неустойки на държавата по договора си за Български морски флот (БМФ). Предложението, подкрепено и от "Атака", предизвика напрежение между партиите във властта, срещу поправката се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който дори заплаши да напусне управляващата коалиция. В крайна сметка президентът наложи вето, а общественият отзвук от скандала принуди управляващите да отменят поправката.

Само преди няколко месеца пък Ревозоро изпадна в бравурен изблик на благодарност към главния прокурор и службите, на чиито шефове раздаде награди за борбата им с контрабандата. Той публично изтъкна личния си принос към утвърждаването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на комисията "Антикорупция" (КПКОНПИ). Заяви дори, че лично е убедил Цацаров за се кандидатира за поста.

Ревизоро е завършил Института за музикални и хореографски кадри. След това работи именно като хореограф. После записал във ВИАС (сегашният Университет за архитектура, строителство и геодезия), след една година се прехвърлил във Висш икономически институт "Карл Маркс" (сегашният УНСС). Карал и следдипломна квалификация в школата на МВР. През 1992 година постъпва в Министерството на финансите, започва като районен ревизор, а пет години по-късно е определен за ревизор на годината. През 2001 година, при правителството на Симеон Сакскобургготски, е назначен за шеф на агенция "Митници".

mediapool.bg