Кламер БГ - Новини: Млади лекари ще оспорят връщането на заплати и разпределението в новия ред за специализация

Млади лекари ще оспорят връщането на заплати и разпределението в новия ред за специализация

България

|
Пет, 02 Авг 2019г. 15:21ч.
Млади лекари ще оспорят връщането на заплати и разпределението в новия ред за специализация

Завършващи студенти медици и лекари специализанти ще обжалват пред Административния съд новоприетата наредба за специализациите на здравното министерство.

Според тях предвиденият ред да връщат пари, ако откажат да работят 3 г. след завършването на специализацията в някоя от посочените от МЗ болници, е незаконен. Те се опасяват, че реално не им се дава избор дали да специализират държавна поръчка или не и смятат, че новият ред е дори по-лош от досега съществуващия, който също има много слабости.

Миналата седмица новата наредба за специализациите беше обнародвана в Държавен вестник. Тя предвижда заплатите на лекарите специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците. Така държавата смята, че ще поеме контрола върху осигуряването на нужните кадри в здравеопазването и ще въздейства върху недостига на медици в определени специалности. По новите правила младите лекари, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят 3 години в избрани от тях лечебни заведения, като ще могат да избират измежду болници, предложени от МЗ. Ведомството от своя страна ще може да включва в списъка лечебни заведения, в които има установен недостиг на определени кадри.

В случай че специализантът на държавна издръжка не изпълни задължението си да работи 3 години у нас в болница по избор, но от предварително спуснатия от МЗ списък, той ще трябва да връща получените заплати по време на специализацията.

Сред притесненията на младите лекари са, че по този начин се създава механизъм за принуда да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с липсващи специалисти без реално да се дава възможност за избор. Пораждат се и съмнения дали по-атрактивните места за специализанти няма да бъдат запазвани за "връзкари" или да са обект на корупция.

Кой друг си връща заплатите при напускане?

“Незаконно е да принудиш човек да отиде някъде и ако откаже да поискаш да си върне заплатата. Това е заплатата, която си изработил. Защото специализантът работи на трудов договор като всеки друг човек и се труди наравно с останалите лекари специалисти“, коментира пред Mediapool Александра Вълчева, която е на 28 години и е лекар специализант по анестезиология и интензивно в централната реанимация на “Пирогов“. Тя е сред младите лекари, които подготвят обжалването на новата наредба пред съда. По думите й по темата има неразбиране, защото хора на ръководни постове в институциите не знаят, че специализантът работи на трудов договор и полага труд.

“Държавата не ни дава стипендия а превежда парите за трудово възнаграждение. В коя друга сфера е прието да си връщаш трудовото възнаграждение при напускане? Държавните чиновници, които са също с бюджетно финансиране, връщат ли си заплатите след като напуснат работа?“, коментира Вълчева.

Без избор

По досегашния ред болниците обявяваха местата за специализанти и им плащаха заплатите, а след специализацията лекарите можеха да започнат работа, където им предложат най-добри условия. Заради финансовите си трудности обаче много болници изобщо не искаха да наемат специализанти, тъй като заплатите им са допълнителен разход. По новия ред заплатите на специализантите вече ще се плащат от държавата. Така обаче болниците отново няма да имат интерес да обявяват други места за специализанти извън държавната поръчка, опасяват се младите лекари.

“На болницата няма да й е изгодно, защото какъв е смисълът ако сте директор на болница да плащате заплата, ако може някой друг да я плаща, в случая МЗ“, коментира Вълчева.

Друг проблем е, че болниците може да не искат да инвестират в кадри с места извън държавната поръчка, ако след това има опасност тези кадри да им бъдат отнети чрез разпределение. Причината е, че списъкът с болниците, в които специализантите държавна поръчка могат да избират да работят ще се обновява всяка година, т.е. няма сигурност и предвидимост.

“Със сигурност никой няма да предпочете да е държавна поръчка. Дали ще си държавна или недържавна поръчка ти си работиш и взимаш заплата. Къде е плюсът на държавната издръжка за специализанта? Това е плюс за болницата, защото тя няма да плаща заплатата“, коментира тя.

Вълчева допълни, че осигуряването на населението с медицинска помощ наистина е въпрос на национална сигурност и е конституционно право, но не може с тази презумпция да се ограничава свободата на друга група хора – младите лекари.

Новият ред ще задълбочи проблема с кадрите, а няма да го реши

Според Вълчева новият ред няма да даде желания от държавата ефект, а именно да набави кадри в дефицитни специалности.

“Има далеч по-цивилизовани начини за привличане на работа в районите с дефицит на медицински специалисти - по висока заплата, бонусна система, жилище, условия за децата им, а не да те изпращат по задължение“, коментира младата лекарка, която е и майка на две деца.

Според нея дори въпросът със заплащането не е добре уреден в новата наредба. Сега заплатата на специализанта зависи от специалността и от болницата.

“В моята специалност анестезиология и интензивно лечение, която е една от най-дефицитните, една нетна заплата е около 1100 лева. Новоприетите промени предвиждат заплатата на специализанта да е две минимални работни заплати, което е отново по-малко от средното възнаграждение за която и да е специалност. Освен това тази заплата е фиксирана за целия срок на специализацията, т.е. ако заплатата на другите специализанти расте, то тези в държавна поръчка ще бъдат отново онеправдани“, смята тя. Според нея отново болниците няма да имат стимул да дават по-високи заплати над държавната субсидия.

“Аз съм в една от най-дефицитните специалности анестезиология и интензивно лечение. Ние клинични пътеки нямаме, защото сме на републикански бюджет. По какъв начин ще стимулирате някой да стане анестизолог при тежката работа, невъзможността да се получават допълнителни доходи по клинични пътеки и т.н. като му казвате: ще взимаш 2, максимум 3 минимални заплати и ще ходиш да работиш където ти кажем. И без това няма желаещи, сега съвсем ще има отлив от дефицитните специалности“, коментира тя.

Според нея и нейни колеги дори предходната наредба, по която те специализират в момента и която също има много недомислици, е по-добър вариант от това, което влезе в сила миналата седмица.

Обжалват промените, защото никой не ги е питал за тях

Затова завършващи студенти медици, подкрепяни от специализанти и лекари специалисти са решени да обжалват пред Административния съд новата наредба, като в момента жалбата се консултира с юристи и ще бъде внесена в съда до средата на септември. Освен това подготвят становище до всички инстутиции, които имат отношение към работата и обучението на младите лекари.

“Колегите, с които подготвяме жалба сме в постоянна връзка с Националното представителство на студентските съвети, с Асоциацията на студените медици в България. Канени са представители на МЗ, на БЛС за разговори по въпросите на тази наредба още преди да бъде обнародвана. Аз направих няколко опита да пусна мнението си и запитванията си през платформата за обществено обсъждане, която не работеше. Никой не се е явил от МЗ и БЛС на кръглите маси с колегите. Не знам с кого са обсъдени промените, но със заинтересованите лица със сигурност не са“, коментира Вълчева.

Въпреки това младите лекари планират и в бъдеще срещи с БЛС и МЗ, за да дискутират всякакви промени в условията на работа, не само на специализантите. Те настояват за уважително отношение, а не да се отнасят с тях, все едно са длъжни да работят на някого.

mediapool.bg