Кламер БГ - Новини: Млади лекари излизат на протест и срещу пренаписания ред за специализация

Млади лекари излизат на протест и срещу пренаписания ред за специализация

България

|
Ср, 09 Окт 2019г. 16:56ч.
Млади лекари излизат на протест и срещу пренаписания ред за специализация

Млади лекари ще протестират в четвъртък срещу публикувания на 1 октомври от Министерството на здравеопазването (МЗ) проект на нов ред за специализация, който уж трябваше да потуши недоволството им срещу сегашните правила, които действат едва от края на юли.

Те обаче са останали недоволни от публикувания нов проект, тъй като той не отразява дадените от тях предложения, макар на срещите в МЗ идеите им да са били приети. Петицията им срещу действащите правила и предлагания нов ред е събрала вече над 600 подписа.

“Продължаваме да нямаме избор“

“Най-важното, което искахме беше да имаме избор дали да специализираме със субсидия от държавата или не, което е редно – все пак сме демократична страна. Такъв избор обаче не съществува и в новия ред, откъдето идват всички последващи проблеми. Предвидено е при невземане на изпита за специалност да се връщат субсидиите на МЗ, а и в момента при тези изпити има корупционни практики. Т.е. ще трябва да си връщаме заплатите ако не си положим успешно изпита, което създава огромна корупционна схема, защото вече на всички ще се искат пари за този изпит“, разказа пред Mediapool Александра Вълчева, която е един от организаторите на протеста и е лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение в централната реанимация на “Пирогов“.

Новите условия са още по-закрепостяващи

По думите й макар първоначално идеите на младите лекари да са били възприети от МЗ, те не са намерили отражения в публикувания нов проект на наредба.

“Неудовлетворение е направо меко казано, предвид това, че се съгласиха с почти всичко, което бяхме предложили първоначално. Първо Българският лекарски съюз (БЛС) заяви, че ще ни подкрепи и ние бяхме много приятно изненадани. Отидохме в МЗ, поговорихме, аргументирахме се. Приеха нашите аргументи и започнахме да чакаме да излезе новия вариант на наредбата до 10 септември. Съответно тя не излезе, комуникацията с министерството стана почти невъзможна и в един момент на 1 октомври излезе новият текст, в който условията са още по-закрепостяващи“, каза Вълчева.

Неяснотите остават

Действащият от края на юли тази година ред за специализация на младите лекари предвижда специализантите на държавна издръжка след придобиването на специалност да избират между одобрени от МЗ лечебни заведения, в които да работят за срок от три години. А ако не изпълнят задължението си – да връщат субсидията, която МЗ дава на болниците за техните заплати. Т.е. - да си връщат заплатите за времето на специализацията. След недоволството на младите лекари, които заплашиха да оспорят този ред в съда, те започнаха разговори за промяната му с БЛС и МЗ. В крайна сметка МЗ предложи промени, които предвиждат специализантите държавна поръчка след края на специализацията да остават да работят три години в базата за обучение или на друго място по избор от списък с болници, определени от МЗ.

Проблемът обаче е, че неяснотите къде ще могат да работят остават, липсва и възможност за избор дали въобще да специализират държавна поръчка, обяснява Вълчева.

Лобистка промяна

“Основната причина МЗ да предложи действащия ред за специализация беше за обезпечаване на дефицитните специалности с кадри. Сега тази аргументация изчезна и се предложи тази лобистка промяна в полза на директорите на лечебни заведения. Така на директорите на университетските болници се предоставя безплатен специализант и заплатата му се субсидира от МЗ, след което болниците получават за три години специалист наготово, който може да работи при всякакви мизерни условия, просто защото е вързан там“, коментира Кръстева.

Болниците не обявяват места, които не са държавна поръчка

“Има колеги, които в момента зачисляват по сега действаща наредба от 23 юли, защото нямат избор. От МЗ ни казаха, че административно имаме възможност да не записваме специализация държавна поръчка, но до момента с мен са се свързали 30-40 човека, които казаха, че такива места, които не са субсидирани от държавата, няма. Няма обявени от болниците несубсидирани места“, заяви Вълчева.

“Реално погледнато тези субсидирани места трябваше да са за дефицитни специалности, но така и не излезе списък на дефицитни специалности и райони с дефицит, така че да знаем кои са те. Като цяло броят и видът на субсидираните места се очаква да излезе в края на октомври и въпреки, че такъв списък не е излязъл, колегите си ги назначават на субсидирани места в болниците със задължението за отработка 3 години и така...“, обясни тя.

Поправка на поправката

Действащата в момента наредба, която влезе в сила от юли, все още не е оспорена, но предстои да бъде оспорена в съда.

Младите лекари са решили да изчакат с оспорването в очакване на новия проект на наредба, който обаче също се оказва разочароващ. Затова сега те ще настояват докато е в ход общественото обсъждане, да се нанесат нови поправки.

Основното им искане е право на избор държавна поръчка или не

“Основното ни искане за момента и веднага ще е да се даде право на избор колегите дали да се обвързват с платена от държавата специализация или не“, обясни Вълчева.

Младите лекари имат и предложение как да се стимулират болниците да обявяват места за специализанти извън държавната поръчка: “Местата за собствени нужди на болниците, които са бази за обучение, да се пускат по т.нар. стар ред и да не са субсидирани от държавата. Т.е. ако “Пирогов“ има нужда от трима специализанти по анестезиология, но може да обучи 15, да обяви три места за собствените си нужди за своя сметка и със собствено финансиране, а останалите 12 души, които може да вземе и обучи, но не му трябват като кадри, да бъдат субсидирани от МЗ“.

Отново не е ясно къде ще работят след специализацията

По думите на Вълчев проблем продължава да бъде и неяснотата къде ще работят лекарите след приключването на специализацията. “Университетските болници, които са бази за обучение на специализантите, нямат капацитет да задържат на работа всички обучавани. Като няма места в тях, младите лекари ще трябва да си търсят други болници, с които да сключват договори, отново от списък на МЗ. Т.е. ако ползваме пак горния пример: Ако Пирогов има 3 места за анестезиолози и може да обучи още 12, за които има места, тримата анестезиолози ще останат вързани в “Пирогов“ да работят три години, а останалите 12 ще трябва да си намерят другаде работа. И те няма как да знаят предварително къде ще са, защото няма списък“, коментира Вълчева. По думите й умишлено е пропуснато от МЗ, че няма излязъл списък с болниците където специализантите ще могат да работят след специализацията. Нито е ясно кои са дефицитните специалности и кои са дефицитните райони с потребности от кадри.

“Бяхме изготвили цяла концепция в тезата на МЗ за осигуряване на кадри за дефицитните специалности. Предлагахме лекарят специализант сам на пазарен принцип да си избере лечебно заведение, да сключи индивидуален договор с него и вече избирайки сам условията на работа и продължителността на отработката, той да се обвърже с конкретно лечебно заведение за конкретен срок срещу по-приемливи условия на работа и ако не ги спази да връща пари“, обясни Вълчева, но допълни, че това е отпаднало от публикувания от МЗ проект.

Конкурс с проформа критерии

Освен това според Вълчева предвидените в новите поправки критерии в конкурса за назначаване на специализанти са проформа.

“Много държахме да има унифициран конкурс при зачисляване на специализанти в болниците, за да се изкорени шуробаджанащината и корупцията. Вместо това просто са нахвърляни едни критерии, сред които са компютърни умения, успех от следването и др., но не е дадена тежест на тези критерии. Така че преспокойно, ако кандидатстват двама души за място по анестезиология, единият може да е работил в анестезиологично отделение, да има публикации, а другият просто да има добри компютърни умения и да бъде избран вторият“, коментира тя.

mediapool.bg