Кламер БГ - Новини: Михаил Константинов: При мажоритарен вот в НС влизат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС

Михаил Константинов: При мажоритарен вот в НС влизат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС

България

|
Четв, 11 Май 2017г. 08:51ч.
Михаил Константинов: При мажоритарен вот в НС влизат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС

При евентуален мажоритарен вот за парламент в него ще влязат около 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС, прогнозира математикът и специалист по изборно законодателство проф. Михаил Константинов в четвъртък пред бТВ.

Според него по-малките партии са наясно с тази вероятност и за това са против въвеждането на мажоритарни избори в два тура. Константинов недоумява защо лидерът на „Воля” Веселин Марешки, например, подкрепя идеята.

„Не съветвам ГЕРБ да има 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали“, коментира още проф. Константинов.

По думите му никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан, и в бивши френски колонии. Константинов посочи като най-добър вариант германската избирателна система, която е смесена.

Преди ден от ГЕРБ внесоха в парламента законопроект за изцяло мажоритарни избори за Народно събрание (НС) в два тура. Поправките в Изборния кодекс предвиждат страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района, в които да се проведе пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. За българите в чужбина ще е нужна активна регистрация.

mediapool.bg