Кламер БГ - Новини: Миролюба Бенатова: "На лешоядите да кажа: Рано е за обяд"

Миролюба Бенатова: "На лешоядите да кажа: Рано е за обяд"

България

|
Пет, 14 Юни 2019г. 13:38ч.
Миролюба Бенатова: "На лешоядите да кажа: Рано е за обяд"

"Благодаря за подкрепата. Повече скришна - от колегите. И явна от публиката. На лешоядите да кажа: Рано е за обяд. Скоро ще си говорим повече". Това написа във Фейсбук разследващият журналист Миролюба Бенатова по повод прекратяването на договора ѝ с Нова тв. В сряда стана ясно, че тя и Генка Шикерова си тръгват от телевизията.

"На тези, които имитират, че се интересуват от свободата на словото, а всъщност гадно чоплят рани и се правят на недоразбрали, нямам какво да кажа. От тях очаквах да не обиждат интелекта си с “въпроси”, но явно толкова могат. Да “рисуват” тайно образи и да подкрепят лъжата с бунт наужким. Всъщност нямат дефицит на акъл. Не достига душа. До скоро", написа още Бенатова в петък.

Шекерова също коментира раздялата с Нова тв, но по-лаконично: "Благодаря за подкрепата! Продължавам да вярвам, че истината има значение и рано или късно маските падат", пише във фейсбук профила на Шикерова.

След като "Нова Броудкастинг груп" бе придобита от дружеството "Адванс Медия" на бизнесмените Кирил и Георги Домусичеви, от медията си тръгнаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Чистката започна с раздялата с един от основателите на Нова телевизия - Силва Зурлева, а после продължи с отстраняването на Виктория Бехар, мениджър на "Стратегическо развитие“ на новините, заради неудобни въпроси към новия шеф на новините в телевизията Миляна Велева за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски. След това се стигна и до прекратените договори с едни от емблематичните лица на медията.

През април братя Домусчиеви купиха срещу 185 млн. евро от шведската "Модърн тайм груп" медийната група, която е най-голямата у нас със седем телевизионни канала и едноличен или съвместен контрол над редица месечни списания, новинарски, спортен, лайфстайл, финансов и други сайтове. Част от медийната група е и музикалната платформа "Ви Бокс” и други.

Преди две седмици стана ясно, че новото ръководство на Нова телевизия е поставило Бенатова, Шикерова и още един разследващ журналист - Марин Николов, преди избор да прекратят трудовите си договори с медията и да продължат да работят с нея на свободна практика, или да си тръгнат от телевизията. Предложението за авторски договор обаче на практика означаваше, че медията има пълното право да не излъчи някое тяхно разследване.

mediapool.bg