Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри подновиха протеста си за достойни заплати и условия на труд

Медицинските сестри подновиха протеста си за достойни заплати и условия на труд

България

|
Нед, 01 Март 2020г. 16:53ч.
Медицинските сестри подновиха протеста си за достойни заплати и условия на труд

Точно една година след първия им протест медицински сестри отново излязоха на протестно шествие на 1 март с искане за по-достойни заплати и условия на труд. Те смятат, че голяма част от исканията им все още не са изпълнени и затова обявиха безсрочен протест, разпъвайки отново палатковия си лагер под прозорците на правителството. Към тях се присъединиха и майки от движението “Системата ни убива“.

Медицинските сестри продължават да настояват за увеличение на основните им заплати, така че те да достигнат поне две минимални или 1220 лева. А докато това се случи, да се спазват залегналите в колективния трудов договор параметри за 950 минимална основна заплата – нещо, което все още не е факт навсякъде. Другото им дългосрочно искане е за реформа на системата, тъй като смятат, че сегашният търговски статут на болниците поставя на заден план интереса на пациентите и лечението им. Те издигнаха плакат "Реформа или БойкоТ".

Сестрите искат и по-справедливи условия на труд, включително по-добро заплащане на нощния труд.

Протестното шествие на сестрите тръгна от “Пирогов“ в знак на солидарност с тяхна колежка, която е била наказана със забележка заради това, че е намесила името на болницата в предходен протест.

Лидерът на сестринския протест и председател на новоучредения им синдикат Мая Илиева съобщи, че от фишовете на нейни колежки е видно, че на много места заплатите продължават да са по 700-800 лева и никой не се е похвалил с увеличение от Нова година.

Ниските заплати спират влизането на млади кадри в системата, а средната възраст на медицинските сестри у нас е 53 години. Това поставя системата в риск от голям дефицит на кадри до няколко години, когато голяма част от все още работещите се пенсионират.

Тъй като вече са представили проблемите си пред всички институции в държавата и решения няма, медицинските сестри обявяват безсрочен протест.

mediapool.bg