Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри отново излязоха на протест

Медицинските сестри отново излязоха на протест

България

|
Нед, 07 Апр 2019г. 12:59ч.
Медицинските сестри отново излязоха на протест

Трети протест на медицинските сестри се проведе в Сливен в Световния ден на здравето – 7 април, съобщи агенция Фокус.

Отново бяха поставени исканията за достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

Сестрите искат по-добро заплащане

Специалистите по здравни грижи настояха за еднакви стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работа в спешно или интензивно отделение и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2% годишно.

Сестрите се обявиха още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.

Това е третият протест на сливенските медици. Той се проведе пред главния вход на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" преди обяд в неделя, като в него взеха участие и лекари от отделенията.

На 15 май пред здравното министерство се готви национален протест на медицинските специалисти.

Проблем с очната болница във Варна

Междувременно, днес изтече едномесечното предизвестие за напускане на работа на лекарите в общинската Очна болница във Варна, припомни БНР.

Причината за решението им е лошото материално състояние на болницата и условията за работа в нея.

В петък управителят на лечебното заведение д-р Руслан Тошев съобщи, че е подал оставка, за да тушира създалото се напрежение.

Недостиг на лекари в ямболската болница

Продължават и проблемите в Ямбол. Една пета от отделенията на ямболската болница страдат от липсата на достатъчно лекари, алармираха от ръководството на лечебното заведение пред БНР. Безрезултатното търсене на неонатолог затвори родилното отделение и в него няма да бъдат извършвани раждания до средата на лятото.

От преустановяването на дейността на родилното отделение най-потърпевши са родилките от крайграничните общини Елхово и Болярово. Те трябва да бъдат приемани в сливенската или бургаската болници, които са на 100 км разстояние.

От декември 2015 г. областната болница в Ямбол има и акредитация за база за специализанти. 13 млади медици работят в различните отделения, но лекари пак не достигат, заяви пред националното радио директорът на ямболската болница д-р Панайот Диманов. "Отделения, които кадрово не са добре окомплектовани, са АГ, "Неонатология", "Спешно отделение", отчасти УНГ и "Очно отделение", както и "Хирургия", добави той.

Министър Ананиев: Гневът ви е справедлив

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев адресира протестите на медиците в обръщението си по повод Световния ден на здравето.

"Убеден съм, че посрещате този празник със смесени чувства, защото често оценката за труда ви и това, което стои зад нея, не са съпоставими. Разбирам причините за справедливия ви гняв, възникнали далеч преди момента, в който ми бе поверен настоящият пост. Готов съм да продължа работата по всички ваши справедливи искания, защото вярвам, че проблемите се решават в диалог. Имате моята дума, че никога няма да огранича или спра, който и да е от вас, да изразява свободно мнението си", посочва Ананиев.

"Наясно съм, че стресът е голям. Пациентите ви гледат под лупа и всеки очаква специално отношение, нямате достатъчно време за близките си, не работите при най-благоприятните условия на труд, има дни, в които се занимавате повече с администрация, отколкото с медицина, но въпреки това успявате. За човек със здравословен проблем няма значение кой е министърът на здравеопазването и какви реформи провежда той. За пациента съществувате само вие, той е във вашите ръце и това е единственото, което има значение. С всичко това ви казвам, че вие сте хората "на първа линия", вие сте водещият фактор, за да го има здравеопазването", казва още Ананиев.

По думите му чрез подобряване на условията на труд ще се възроди престижът на медицинската професия и общественото й признание.

.

mediapool.bg