Кламер БГ - Новини: Борисов щял да предложи "пакет за споразумение" на медицинските сестри

Борисов щял да предложи "пакет за споразумение" на медицинските сестри

България

|
Нед, 08 Март 2020г. 14:53ч.
Борисов щял да предложи "пакет за споразумение" на медицинските сестри

Следващата седмица правителството ще предложи "пакет за споразумение" на протестиращите медицински сестри, обяви премиерът Бойко Борисов от шуменското село Пристое, където е на посещение по случай Тодоровден. Въпреки това той продължава да е убеден, че кабинетът е изпълнил голяма част от исканията им.

"Всичките тези хора да се накачат горе на козирката и да кажа или/или. С тях се виждах, огромна част от обещанията сме ги свършили и всичко това ние в разговори последния месец сме го финализирали. Така че аз съм проявил уважение към тях. Вчера пратих министри, зам.-министри и т.н. Със синдикатите официалните ние работим. И един пакет ще предложим след понеделник, да видим как ще се разберем", заяви министър-председателят, цитиран от БНР.

Телевизионните камери и живото излъчване на драмата от парламента са спасили медицинските сестри от посегателство от страна на НСО. Това заявиха пред бТВ две от сестрите – Мая Илиева и Бойка Анастасова, която прекара повече от час на перваза на сградата на бившия партиен дом. До нея бяха охранители, включително и шефът на службата ген. Красимир Станчев. Те се опитхаха да я свалят насила от перваза, но не успяха. След близо 24 часа в парламента петте жени си тръгнаха доброволно.

Аз не съм терористка

"Ситуацията изискваше от мен да реагирам, така че да запазя сигурността си. Аз бях уплашена, те нахлуха и инстинктивно търсех спасението. И единственото място, където можех да се скрия така, че да не ме пипнат и да не ме блъскат, аз очаквах с влизането им даже и да ни посегнат. Това не се случи обаче. И мястото, където бяха защитена, беше пред камерите", заяви Анастасова.

Същото каза и Илиева.

"Само това, че бяхме в ефир ни спаси от унижението отново да бъде влачени по коридорите, затова решихме сами да напуснем сградата", каза тя.

Според Анастасова нейните колеги, които останаха в залата, са й викали да не се прибира, защото иначе ще ги изведат насила от сградата.

В петък шефът на НСО обвини МВР, че са ги оставили сами, а службата за първи път се сблъсквала с подобени случай, който наподобявал терористичен акт или отвличане. От МВР отрекоха и заявиха, че нямало опасност Анастасова да скочи от перваза.

"Аз не се считам за терористка и аз не мисля, че ние – пет български жени, майки, медицински сестри сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин", заяви Илиева.

Психическа нестабилност

Двете отрекоха и че са психически нестабилни, както ги определи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Отчянието не, а неглижирането на нашите проблеми от страна на управляващите. Това ни накара и ни доведе до тази ситуация", каза Илиева.

Тя припомни, че медицинските сестри протестират една година, обиколили са всички институции и никой не желае да реши проблемите им.

"Смятаме, че изрязяваме мнението на много голяма част от нашето съсловие, но за съжаление него го е страх", заяви Илиева.

Споразумение няма

Още в петък премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че правителството не смята да изпълнява исканията на сестрите. Според него те вече били изпълнени с отпускането на повече пари за здраве от бюджета.

mediapool.bg