Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри заплашват със стачка и колективни оставки

Медицинските сестри заплашват със стачка и колективни оставки

България

|
Ср, 15 Май 2019г. 17:35ч.
Медицинските сестри заплашват със стачка и колективни оставки

Медицински сестри излязоха в сряда на пети национален протест пред Министерския съвет с искане за по-високи заплати и добри условия на труд.

Те заплашиха, че след този протест вече са готови да преминат към по-драстични действия, включващи ефективна стачка, колективни оставки и дори гладна стачка.

Сестрите настояват да получават минимум две минимални работни заплати или 1120 лева, както и за реформи, “за да се спре търговията с човешкото здраве“.

По думите им в момента пациенти няма – “има клиенти, клинични пътеки, търговски дружества, печалба и пари“. “Няма хуманност, милосърдие, хипократова клетва, човешко отношение“, казват те.

Протестното шествие на медицинските сестри блокира движението на пл. “Независимост“ и се отправи към Министерството на здравеопазването, където те захвърлиха символично белите си престилки и подадоха колективна оставка.

Сестрите още не са наясно с повишението, което ще получат

В отговор на започналите през март протести на сестрите правителството отпусна 50 млн. лева, с които ще субсидира болниците, а те от своя страна трябва да ги използват за повишаване на заплатите.

Така стартовото възнаграждение на медицинска сестра трябва да достигне 950 лева навсякъде в страната.

И до момента обаче медицински сестри не са получили яснота с колко и по какви правила ще се повишат заплатите им.

По време на протеста в сряда медицински сестри коментираха, че през последния месец са получили увеличение на заплатите с между 50 и 80 лева, но това не е достатъчно.

В момента средните основни заплати на медицинските сестри във всички видове болници в страната са под заложения минимум в колективния трудов договор за сектора от 900-950 лева.

Те варират между 758 лева в държавните до 668 лева в общинските болници, като на много места сестрите получават заплати, близки до минималните. Брутните заплати с включени допълнителни стимули за работа по клинични пътеки, клас прослужено време и др. са между 1040 и 1470 лева.

“Очакваме да ни чуят този път наистина, защото минаваме вече към по-драстични мерки, т.е. ще има наистина масово напускане на системата с колективни оставки, ще има и ефективни стачни действия, гладни стачки, ако се наложи“, коментира една от лидерките на сестринския протест Мая Илиева.

Протестиращите поискаха оставката на ръководството на съсловната си организация - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, тъй като смятат, че тя не ги представлява достойно.

На протеста на медицинските сестри бяха дошли и благодарни пациенти, както и омбудсманът Мая Манолова, която се обяви за отпадане на лимитите в здравеопазването. Манолова коментира, че исканията на сестрите са за благото на цялото общество.

50% от приходите на болниците за заплати

В отговор на недоволството на сестрите Министерството на здравеопазването разработи нова методика за формиране на възнагражденията на работещите в болниците лекари и сестри, която обаче все още не е представена официално. Тя цели да въведе принципи за по-справедливо разпраделение на ресурса за заплати. Очаква се методиката да бъде представена до края на седмицата, като преди това бъде съгласувана с Лекарския съюз и отрасловия съвет в здравеопазването.

Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров обаче съобщи в сряда, че според новата методика поне 50% от приходите на болниците трябва да отиват за заплати, като на първо място трябва да се гарантират основните възнаграждения. След това, ако има възможност, ще се изплащат допълнителни бонуси, като същевременно трябва да се покриват и останалите задължения към доставчици, за консумативи, лекарства и др.

В момента различните болници в страната използват между 50% и 80% от приходите си за възнаграждения. Много често обаче заплатите на персонала се държат ниски, за да има пари за покриването на останалите сметки.

mediapool.bg