Кламер БГ - Новини: Медицинските сестри блокираха движението пред МЗ и обмислят ефективна стачка

Медицинските сестри блокираха движението пред МЗ и обмислят ефективна стачка

България

|
Четв, 21 Март 2019г. 17:54ч.
Медицинските сестри блокираха движението пред МЗ и обмислят ефективна стачка

Протестът на медицинските сестри блокира за около час движението по булевардите "Мария Луиза"

и "Стамболийски" на площад "Света Неделя" пред Министерството на здравеопазването в четвъртък следобед.

Сестрите обявиха, че протестът им става безсрочен и ще излизат всеки ден докато исканията им за по-високи възнаграждения не бъдат изпълнени. Символично те издигнаха и палатка пред министерството.

Исканията им са за основна заплата от две минимални или 1120 лева, а някои от тях коментираха, че е редно да получават брутно поне 1500 лева за труда, който полагат.

Представители на протестиращите показаха фишове за заплатите си, от които се вижда, че основните им заплати при 22-25 години стаж са по 550-680 лева, а брутните им заплати с различни добавки достигат 900-1000 лева.

Една от организаторките на протеста Мая Илиева каза, че ще се събират да протестират всеки ден пред МЗ, както и по места.

Освен това обмислят започването и на ефективни стачни действия със спиране на работа – първоначално за по един час дневно, а по нататък и за повече.

Протестиращите сестри не са удовлетворени от обясненията на здравния министър Кирил Ананиев, че наливането на още пари за заплати без правила за формирането и разпределянето на заплатите ще задълбочи съществуващите неравенства. Те са недоволни, че дори и след изготвянето на такива правила, не е ясно откъде ще дойдат нужните за повишението на заплатите им близо 80 млн. лева.

“В здравеопазването има 7 млрд. лева, защо точно за нас да няма пари? Това е работа на министъра, той е финансист – нека да направи така, че да се преразпределят средствата. В здравеопазването в момента има такива парадокси, че една сестра взима повече от лекар и една санитарка взима повече от сестра. Това не е нормално. Погледнете другите европейски страни. От липсата на медицински специалисти страдат пациентите“, каза Илиева.

На протеста се чуха и скандирания “Оставка“, въпреки че организаторите на протеста казват, че не искат оставки, а изпълнение на исканията им. Сестрите обаче поискаха официално оставката на лидерката на съсловната им организация Милка Василева за това, че не са получили очакваната подкрепа от нея. На среща при премиера в края на февруари съсловната им организация и синдикатите се дистанцираха от организирания във "Фейсбук" протест на сестрите.

На протеста присъства и омбудсманът Мая Манолова, която призова сестрите да са единни в исканията си и да не се поддават на опитите да бъдат разделени: “Чака ви дълга битка, няма да стане лесно. Ще има опити да бъдете противопоставени едни на други на сестри в болница, сестри в Спешна помощ, в детски заведения – не се поддавайте, само ако сте заедно, цялото общество ще застане зад вас".

“Г-н министър, дано ме чувате. По повод дебата за натиска, оказван върху нас – надигналите се главици, ще ви кажа: Прекрасно знаем, че гарван гарвану око не вади, но искам да се знае, че на нас, борещите се за справедлива кауза, не за първи път ни режат крилете. Но слава богу, ни израстват нови – още по-силни. Наясно сме, че тепърва предстои задействане на цялата репресивна система срещу нас и че няма да ни простите за това, че си позволихме да дадем гласност на нашите проблеми. Нас не ни е страх. Ние няма какво да губим. Ще продължим да се борим“, каза една от протестиращите сестри – Таня Николич от “Пирогов“, която е била подложена на натиск от ръководството на болницата заради участието си в протестите.

Тя коментира, че с обявеното вчера увеличение на заплатите в “Пирогов“ от 1 април са достигнатите в браншовия договор стойности.

“Но в България не е само “Пирогов“. В общинските болници, в детските заведения, там положението е плачевно. Сухата статистика за 1000 лева брутни заплати никой не може да удовлетворява освен управниците“, каза тя.

mediapool.bg